Συνέντευξη Ν. Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM»

Αθήνα, 19 Απριλίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στον δημοσιογράφο Γιώργος Βούλγαρης και στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7 88,6 FM» σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για το πότε πιστεύει ότι μπορεί να τελειώσει η Δίκη της Χρυσής Αυγής :

• Μου είναι αδύνατον να προβλέψω. Όπως γνωρίζετε αυτή η Δίκη έχει αρχίσει από τα μέσα του 2015 και συμπληρώνει μια τετραετία. Στην πραγματικότητα είναι μια δίκη για 32 διαφορετικές υποθέσεις, όμως παρά ταύτα έχει κρατήσει πάρα πολύ καιρό. Άρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα.

Σχετικά με την εκτίμησή του αν μπορούμε να πάμε σε εκλογές χωρίς να τελειώσει η Δίκη:

• Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα βαρύτατο σφάλμα για τη συνολική λειτουργία του πολιτεύματος διότι έτσι, οι Έλληνες πολίτες δε θα έχουν σαφή εικόνα για ένα από τα κόμματα που θα διεκδικούν τη ψήφο τους..

Για το αν θα μπορεί να κατέβει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές αν χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση:

• Εκεί θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο νομικό αλλά κυρίως ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα. Νομίζω ότι η κοινωνία πρέπει να τα βλέπει ξεκάθαρα τα πράγματα και όχι μόνο κάτω από το πρίσμα μιας νομικής αντιμετώπισης αλλά και κάτω από το πλαίσιο μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης. Εκεί νομίζω ότι η κοινωνία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα ότι αυτή η επιλογή, δεν ανήκει μέσα στο επίπεδο επιλογών του Έλληνα πολίτη.

Σχετικά με το αν βγει μια τέτοια απόφαση λίγο μετά τις εκλογές, τότε υπάρχει μια ολόκληρη τετραετία:

• Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Υπάρχει ξέρετε μια παλιά αρχή η οποία λέει ότι μια αργά απονεμόμενη δικαιοσύνη, παύει να είναι δικαιοσύνη. Φοβάμαι ότι αυτό υπάρχει στην περίπτωσή μας. Όσο και αν υπάρχουν δυσκολίες, η τετραετία είναι πάρα πολύ μακρός χρόνος και νομίζω ότι όφειλε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνταγματικά – όπως έχει υποχρέωση – όλες τις δυνατότητες για να απονέμεται η Δικαιοσύνη έγκαιρα και σωστά. Θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει διασφαλίσει λοιπόν τις δυνατότητες μιας γρήγορης εξέλιξης αυτής της Δίκης. Αυτό δεν έχει συμβεί.

Για το αν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο “σικέ” παιχνίδι της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή:

• Μπορεί κανείς να αποκλείσει οτιδήποτε από αυτή την κυβέρνηση; Αν με ρωτάτε αν μπορώ να το αποδείξω, θα σας πω όχι. Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η κυβέρνηση του 2015, έπεσε από όμοια ψήφο της Χρυσής Αυγής και της σημερινής κυβέρνησης, σαν αντιπολίτευση τότε. Δεν εξελέγη ο Σταύρος Δήμας τότε και οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές. Με αυτή την κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Για το αν είναι εγκληματική και ναζιστική οργάνωση η Χρυσή Αυγή:

• Καταρχήν δε νομίζω ότι και οι ίδιοι αρνούνται ότι είναι ναζιστική οργάνωση. Τα περί Ελλήνων εθνικιστών κλπ. είναι “πράσινα άλογα”. Ο εθνικισμός επίσης δεν είναι κάτι το θετικό, αλλά στην παρούσα περίπτωση πρόκειται ξεκάθαρα για μια ναζιστική οργάνωση. Επίσης η συμπεριφορά της και το παρελθόν της, δείχνουν ξεκάθαρα τι είναι. Δε νομίζω να υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού, τουλάχιστον σε εμένα, αλλά βεβαίως δεν δικάζω εγώ.

Σχετικά με το αν κάποιοι από τους κατηγορούμενους εκλεγούν και εκδοθεί εν συνεχεία υπάρξει η απόφαση του δικαστηρίου

• Δεν μπορώ να σας απαντήσω, πραγματικά είναι θέμα και δυστυχώς σας ξαναλέω: Μια αργά απονεμόμενη δικαιοσύνη, καταλήγει πολλές φορές να μην είναι δικαιοσύνη.

Για το σενάριο που λέει ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος “μανδύας”, ένα άλλο όνομα και οι κατηγορούμενοι να πάνε στην “άκρη”:

• Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει κανείς σε υποθετικά σενάρια. Επίσης είναι σαφές ότι ο καθένας από εμάς, πρέπει να φροντίσει να διασφαλίζει τη δυνατότητα έκφρασης των Ελλήνων πολιτών αλλά πότε και πώς; Μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής έννομης τάξης. Αυτό είναι το κριτήριο.

Για το αν όπως λέγεται υπάρχει “καλή” και “κακή” Χρυσή Αυγή:

• “Καλή” Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να υπάρχει, όπως υποστηρίζει η υπερασπιστική γραμμή κάποιον κρατουμένων.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt