Συνέντευξη Ν. Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Αθήνα, 5 Απριλίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τα όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια με τους άντρες του Λιμενικού Σώματος :

• Καταρχήν, αυτό είναι ένδειξη της ανομίας και της βαριάς παραβατικότητας που κυριαρχεί στο κέντρο της Αθήνας, με την ανοχή του Κράτους, λυπάμαι να πω. Αυτό είναι η πλήρης περιφρόνηση στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που εδώ φτάνει σε πλήρη έξαρση. Όργανα του Κράτους, τα στελέχη του Λιμενικού, συνοδευόμενοι από το κατεξοχήν εντεταλμένο δικαστικό λειτουργό για την επιβολή της νομιμότητας, τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να κάνουν έρευνα. Και όχι μόνο εμποδίζονται, αλλά δέρνονται, τραυματίζονται και διώκονται. Από πού; Από το κέντρο της Πρωτεύουσας του Κράτους. Αυτό είναι η ουσιαστική άρνηση της ύπαρξης της Κράτους, εάν κανείς το καταλάβει σωστά.

• Η θεσμική άποψη είναι ότι το να εμποδίζεται το ίδιο το Κράτος, με τα νόμιμα όργανά του να προβεί στην επιβολή της νομιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει, ξεφεύγει από κάθε όριο. Και καθόλου δεν πρέπει να το δούμε με μια κατανόηση, μια επιείκεια ή χαλαρότητα.

• Επιχειρησιακά ήταν άγνοια κινδύνου, αλλά δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό και πρέπει να πάμε στο θεσμικό. Πρέπει να πούμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο, τραγικά απαράδεκτο, να μην λειτουργεί το Κράτος σε απόσταση ούτε ενός χιλιομέτρου από τη Βουλή. Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα.

Σχετικά με το πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να αλλάξει:

• Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Η πόλη ήταν διαφορετική το 2012-2014. Τώρα είναι εκατό φορές χειρότερη, αν βέβαια η νομιμότητα είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Δε σας λέω ότι ήταν τέλεια, αλλά ήταν αρκετά καλά. Κοιτάξτε και τους δείκτες και αν είχε εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Αστυνομίας, θα ήταν εξαιρετικά καλά. Το σύστημα της μεταρρύθμισης στην Αστυνομία είχε λάβει υπόψιν του τα μεγάλα διδάγματα της Νέας Υόρκης επί Δημαρχίας Τζουλιάνι όπου είχε εφαρμοστεί η νομιμότητα με μια ολόκληρη θεωρητική αντίληψη, του “σπασμένου παραθύρου”, ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε ανοχή σε οποιαδήποτε παραβατικότητα, έστω και μικρή, και πλήρης εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους να προστατεύει τους πολίτες, την περιουσία τους και την προσωπικότητά τους.

• Εγώ μπορώ ένα βράδυ να πάω βόλτα στα Εξάρχεια; Θα μου το συνιστούσατε να το δοκιμάσω; Αυτό είναι κατανοητό; Για την κυβέρνηση αυτή όμως είναι αποδεκτό. Μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων να διαφωνεί απολύτως μαζί μου, με όποιες πολιτικές απόψεις έχουν και να έχω εγώ λάθος. Αλλά το δικαίωμά μου να πάω απλώς να περπατήσω; Κι όμως υπάρχουν περιοχές της Αθήνας που δεν μπορώ να το κάνω. Είναι αποδεκτό από αυτή την κυβέρνηση; Και όμως φαίνεται να είναι. Και εν πάση περιπτώσει, πέρα από εμάς που είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι και μπορεί να μην μας “πολυσυμπαθούν”, αλλά για τον εισαγγελικό λειτουργό; Το ίδιο το όργανο του Κράτους το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έχει ορκιστεί να διοικεί και να φροντίζει; Δεν βρίσκεις άκρη με αυτούς τους ανθρώπους.

• Γίνεται η κατάσταση αυτή να αλλάξει και σε εύλογο χρόνο κ. Τσίμα. Υπάρχει και υπόδειγμα κατατεθειμένο σε αυτό το Υπουργείο, το έχουμε ξανακάνει και υπάρχει βεβαίως και πολύ μεγάλο έδαφος βελτίωσης. Το 2012-14 είχαμε εστιάσει στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα δείγμα ότι μπορεί να γίνει. Κάθε βράδυ πήγαινα εγώ στο κέντρο της Αθήνας, 1 με 2 το βράδυ, για να δω τι γίνεται. Συναντιόμουνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον Αττικάρχη στην Πατησίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και εμείς είχαμε ενοχλήσει τον κ. Καμίνη για τον φωτισμό, για τα θέματα των ναρκωτικών. Υπήρχε τότε μια τεράστια προσπάθεια και μια διαφορετική Αστυνομία. Τι αποδεικνύεται με αυτό; Ότι το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ είναι έτοιμο να συνεργαστεί αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει το συνταγματικό της καθήκον. Δεν φταίει μόνο ο εκάστοτε Υπουργός, να του τα “ρίχνουμε” όλα. Ο Πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει;

Για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ :

• Αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα το οποίο παράγει είναι παντελώς απαράδεκτο, αλλά δε φταίνε τα στελέχη. Φταίει η πολιτική κατεύθυνση. Αν θέλετε φταίει και η ηγεσία, να είμαστε συνεννοημένοι, αλλά με κανέναν τρόπο δεν φταίνε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Εγώ με τα ίδια στελέχη μείωνα κάθε χρόνο την εγκληματικότητα κατά 50%. Τα στελέχη είναι έτοιμα να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό όμως που χρειάζονται είναι κάλυψη και πολιτική κατεύθυνση.

• Βεβαίως τα συστήματα χρειάζεται να επαναλειτουργήσουν και τα συστήματα καμερών χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στην υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και αυτά μπορούν να γίνουν και το κόστος σε σχέση με το κόστος που καταβάλλει η κοινωνία για αυτή την ανεκδιήγητη κατάσταση είναι εξαιρετικά χαμηλό.

• Ένα πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό: Δεν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να εφαρμόζει ή να μην εφαρμόζει τη νομιμότητα. Είναι υποχρέωσή της. Τελεία. Ορκίστηκε ότι θα φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δεν το κάνει αυτό το πράγμα και είναι υπόλογη.

• Στο παράδειγμα που έδωσα πριν για το δικαίωμα έστω και σε μια βόλτα στα Εξάρχεια, χρησιμοποίησα τον εαυτό μου για να μην αναφέρω πολλούς άλλους. Καθηγητές πανεπιστημίου έχουν δαρθεί ανηλεώς μέσα σε Πανεπιστήμιο, θυμάμαι αιμόφυρτο τον κ. Πανούση επειδή… τόλμησε να εκθέσει τις απόψεις του για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Για το Θεό, πού θα πάει αυτή η κοινωνία; Πώς θα ζήσουμε όλοι μαζί;

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt