Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Νίκος Φελέκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για την τριχοτόμηση της Κέρκυρας σε τρεις Δήμους:

• Θα μπορούσα να το συζητήσω, αλλά σε προεκλογικό χρόνο και λίγες βδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Μήπως αυτό “μυρίζει” μια προσπάθεια, να υπάρξει μια σύγχυση, να αποφευχθεί μια ήττα και να μην καταγραφεί μια καταστροφή από την πλευρά της κυβέρνησης;

• Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα και βεβαίως η δημοτική αρχή φέρει μεγάλη ευθύνη. Όμως εδώ τι κρατάμε ως συμπέρασμα; Ότι ακόμη και στα “μικρά”, η κυβέρνηση μετέρχεται ό,τι μπορεί για να μην καταγράψει ήττα.

Σχετικά με το μήνυμα που θα σταλεί αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χάρτης “βαφτεί” μπλε:

• Θα είναι ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα. Οι περιφερειακές εκλογές είναι διαφορετικές από τις δημοτικές. Βεβαίως όμως θέλουμε να κερδίσουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των οποίων ο τρόπος σκέψης και ανάλυσης της διοίκησης βρίσκεται κοντά στον δικό μας.

Για το αν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να κάνει εθνικές εκλογές αφού προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτη και με μια σημαντική διαφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές:

• Έχω καταλάβει ότι ο κ. Τσίπρας αναλύει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από ότι όλοι οι υπόλοιποι. Η παράδοση δείχνει ότι όποιος ακολούθησε αυτή τη συνταγή – ημών συμπεριλαμβανομένων – συνετρίβη. Και εμείς το 2009 χάσαμε τις ευρωεκλογές με μικρό ποσοστό και μετά το φθινόπωρο βρήκαμε με έναν τέτοιο άδικο μπελά που δεν τον περιμέναμε. Εάν λοιπόν ο κ, Τσίπρας ακολουθήσει αυτή την πεπατημένη, είναι πολύ πιθανό να έχει την ίδια κατάληξη. Βέβαια, εγώ θεωρώ ότι την ίδια κατάληξη θα έχει ό,τι και να κάνει, γιατί νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί πια μια αντίληψη στην κοινωνία ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Σχετικά με τον «πήχη» του 40% και τη δήλωση του κ. Δένδια:

• Δε διαβάσατε σωστά αυτό που είπα. Το πολιτικό μας πρόταγμα είναι η αυτοδυναμία με μια καθαρή διαφορά για να μπορούμε να κυβερνήσουμε. Μη λέτε ότι θα πάμε στο 34%, θα πάμε παραπάνω. Το δείχνουν οι μετρήσεις και να ξέρετε ότι θα ξεπεράσουμε και τις πιο αισιόδοξες από αυτές. Το 40% λέγεται σαν ένα όριο στο πλαίσιο της ευρύτητας της παράταξης. Εμείς φιλοδοξούμε σαν παράταξη να εκφράσουμε όλο το όριο του συνταγματικού κεντροδεξιού τόξου. Αυτό καταγράφεται πάνω από το 40%, αυτή είναι η ιστορική μας παράδοση και εγώ δεν θέλω να το ξεχνάμε. Σαφώς και δεν θα ονομάσουμε “αποτυχία” το να κάνουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με μικρότερο ποσοστό.

Aν θα παραλάβει η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη κυβέρνηση πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία:

• Περιμένουμε δυστυχώς το χειρότερο. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται μια επανατοποθέτηση των σχέσεων μας με τους εταίρους για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητά μας στην αρχή της δικής μας διακυβέρνησης. Να αποδώσουν οι γρήγορες φορολογικές μειώσεις, τα γρήγορα αναπτυξιακά κίνητρα και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Για το αν η Νέα Δημοκρατία θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους:

• Όχι, και σας το λέω ευθέως. Δεν θα απολύσουμε. Έχει μειωθεί ο δημόσιος τομέας αρκετά όλα αυτά τα χρόνια. Τι έννοια έχει δηλαδή, να σπείρουμε και κοινωνικές διχόνοιες επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας βάλει στο στόμα μας λόγια και στο μυαλό μας προθέσεις που δεν υπάρχουν. Βεβαίως σε αυτό υπάρχει υστεροβουλία, δεν το κάνει γιατί δεν… καταλαβαίνει. Εμείς γενικότερα δεν περιμένουμε μια εύκολη άνοιξη ή ένα εύκολο φθινόπωρο, εάν γίνουν τότε οι εκλογές. Περιμένουμε δυσκολίες και έχουμε εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ότι έχουμε κάνει μια προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Έχουμε επίσης και μια βάσιμη ελπίδα κατανόησης με τους εταίρους και δανειστές ως προς τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να υπάρξει χώρος αναπνοής. Πρέπει και αυτοί να αντιληφθούν ότι αυτή η κοινωνία, επί δέκα χρόνια έχει περάσει τα “μαύρα της τα πάθη”. Δεν αντέχει ο μέσος Έλληνας πια κακές ειδήσεις. Θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή στη χώρα; Όχι, γιατί και αυτοί επένδυσαν λεφτά, κόπο και προσπάθεια. Εμείς όμως είμαστε σοβαροί, ώστε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Παιχνιδάκια και “κόλπα” εμείς δεν κάνουμε. Επίσης, πέρα από το πώς μπορεί αυτή η κοινωνία και η οικονομία να φύγει από την κρίση, πρέπει να φροντίσουμε και τα λαϊκά στρώματα. Παραλίγο εδώ να διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Το ότι έχουμε μείνει “κοινωνία” κατορθώθηκε οριακά. Πρέπει να φροντίσουμε τα λαϊκά στρώματα, δε γίνεται αλλιώς. Στο τέλος – τέλος και εμείς είμαστε λαϊκό κόμμα και το διεκδικούμε αυτό το πράγμα, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει.

Σχετικά με την νεοφιλελεύθερη τάση στη Νέα Δημοκρατία:

• Δεν υπάρχουν νεοφιλελεύθεροι στη Νέα Δημοκρατία και δεν υπήρξε νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο φιλικές κατά καιρούς φωνές μας στην ελεύθερη οικονομία δε θα τις χαρακτήριζα νεοφιλελεύθερες. Για την περίοδο διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δείτε το ποσοστό της οικονομίας που ελεγχόταν από το κράτος. Για το ότι προσπάθησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να αποκαταστήσει μια στοιχειώδη λογική διαχείριση, να βγάλει από την πλάτη του κράτους τις ζημιογόνες και τις αυτονόητα μη κρατικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να του αποδώσουμε τον τίτλο του «νεοφιλελεύθερου»; Δεν ήταν. Αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατηγορηθεί ιστορικά για κάτι είναι για κρατισμό, όχι για νεοφιλελευθερισμό. Εμείς φιλελεύθεροι είμαστε, αυτό είναι το DNA της παράταξης, είμαστε ένα κόμμα που δέχεται την κεϋνσιανή ανάλυση της οικονομίας.

Για την άρνηση της άδειας στον Κουφοντίνα:

• Εγώ πέρασα τη διάταξη με την οποία υπήρχε η δυνατότητα του εισαγγελικού “βέτο”. Θεωρώ ότι η παρούσα απόφαση είναι ορθή, σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τη νομοθεσία. Δε θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο, σε αυτή την ιστορία υπήρξαν βίαιες προκλήσεις κατά των ανθρώπων εκείνων που θρήνησαν θύματα εξαιτίας των τρομοκρατών. Νομίζω ότι και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να δείξει την ίδια ευαισθησία. Δεν μπορούμε να προκαλούμε τις μνήμη των θυμάτων αλλά να τη σεβόμαστε.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τις “γέφυρες” :

• Εμείς πρέπει να κυριαρχήσουμε στον κεντρώο χώρο. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Είμαστε καλά τοποθετημένοι, έχουμε ένα κεντρογενή αρχηγό, εάν βρούμε τη σωστή συνταγή θα κυριαρχήσουμε στον μεσαίο χώρο και θα “σπρώξουμε” τον κ. Τσίπρα εκεί που ανήκει. Ο κ. Τσίπρας δεν ανήκει στην κεντροαριστερά, αλλά σε ένα περίεργο μείγμα αριστερού λαϊκισμού. Αυτό λοιπόν θα μας δώσει την ελπίδα όχι απλώς πολιτικής κυριαρχίας, αλλά πραγματικής κυριαρχίας στο χώρο των ιδεών. Και θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε την πολιτική μας με μεγάλη κοινωνική συναίνεση. Πάντα η μάχη δίνεται στο κέντρο, δεν κινδυνεύουμε από τα δεξιά μας. Είμαστε ένα σοβαρό, πατριωτικό, αλλά όχι εθνικιστικό κόμμα.

Για το αν εξαπέλυσε “επίθεση” ο κ. Γεωργιάδη εις βάρος του κ. Δένδια στην κοπή της πίτας, αναφέροντας ότι “εγώ θέλω το δικό σας χειροκρότημα και όχι των Συριζαίων”:

• Δεν πιστεύω με κανέναν τρόπο το ότι το είπε για εμένα, αν το είπε έτσι όπως το λέτε. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι κάθε πολιτικός επιδιώκει να τον χειροκροτούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι. Δεν ξέρω κανένα κόμμα που να λέει ότι θέλει να τον χειροκροτούν μόνο οι “δικοί του”, διότι αν περιοριστείς στους “δικούς σου”, πώς θα κερδίσεις τις εκλογές; Άρα, πρώτον, δε νομίζω ότι το είπε έτσι, δεύτερον αποκλείεται να το είπε για εμένα και τρίτον δεν είναι ορθό και σαν σκέψη. Εμείς είμαστε κεντροδεξιά, δεν έχουμε γκρουπούσκουλα. Σε κάποιο άλλο υπερδεξιό κόμμα δεν ξέρω. Ρωτήστε τους.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt