Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«News 24/7»

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως “η μόνη επιλογή είναι η Νέα Δημοκρατία”:

• Στο βαθμό που οι πολίτες κρίνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση η οποία βλάπτει τον τόπο και θέλουν την απομάκρυνσή της, και θέλουν μια στέρεη καινούρια κυβέρνηση που να μπορεί να λύσει τα προβλήματα στον τόπο, η Νέα Δημοκρατία φαντάζει η μόνη λογική επιλογή.

Για την αυτοδυναμία και τις συνεργασίες:

• Η αυτοδυναμία είναι μια πραγματική ανάγκη. Πιστεύουμε ότι ο τόπος δύσκολα μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς να υπάρχει ένας σταθερός και με αυτοπεποίθηση κορμός. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις, αλλά θα πρέπει να γίνονται υπό το κράτος των συμφερόντων της κοινωνίας.

• Κάθε πολιτικός σχηματισμός και κάθε άνθρωπος που θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών κρίνει και το συμφέρον του. Το ερώτημα είναι πώς και με ποιους όρους θα πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις. Οι ευρύτερες συναινέσεις προσφέρουν στην κοινωνία και στον τόπο. Υπό αυτή την έννοια, καλώς η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επιδιώκουν.

• Δεν μπορεί να εξατομικεύσει κανείς από τώρα με ποιόν και πού και πώς . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκάθαρα έχει μιλήσει υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων. Έχει μιλήσει για συναινέσεις και κοινούς στόχους και προφανώς δεν εννοεί ως πολιτικό του συνομιλητή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Για την δήλωση Γεννηματά ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση:

• Η κα Γεννηματά έχει μια αγωνία παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό. Είναι φυσικό να φοβάται για ένα κόμμα που είναι ανάμεσα σε δύο ισχυρότερους πυλώνες. Με αυτή την σκέψη, διατυπώνει προεκλογικά το στίγμα της. Είναι ένα άτομο με το οποίο μπορείς να βρεις λογικές συναινέσεις, αν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί. Δε θεωρούμε δεδομένη την λαϊκή ετυμηγορία, με κάθε σεβασμό και σεμνότητα ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Για το αν κινδυνεύει από την ακροδεξιά η ΝΔ:

• Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά μια μεγάλη κεντροδεξιά και έχει ευρεία δυνατότητα επέκτασης. Από τα όρια του συνταγματικού τόξου στα δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Εξαρτάται από το πώς θα κυβερνήσεις. Αν κυβερνήσεις με σοβαρότητα και επιλύεις προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, δεν κινδυνεύεις από κανέναν. Αν δημιουργήσουμε παραδείγματα που θα πείσουν τον πολίτη ότι η παραμονή μας στην εξουσία του εξασφαλίζει ελπίδα καλύτερης διαβίωσης στο μέλλον, αν εμείς είμαστε εντάξει, δεν κινδυνεύουμε από τίποτα

• Ο κορμός της ιστορικής πορεία της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ένας φιλοευρωπαϊσμός, μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι κοινωνικά αδύναμοι, να σταθούμε δίπλα στα λαϊκά στρώματα και να δείξουμε ότι είμαστε ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, τα προβλήματα της νεολαίας και των γυναικών.

Για την Δικαιοσύνη:

• Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας διακηρύσσει την εμπιστοσύνη της στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, να εργαλειοποιήσει την ελληνική Δικαιοσύνη για πολιτικούς σκοπούς, δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί το DNA της παράταξης είναι τελείως διαφορετικό. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας θεσμικός παίκτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αποδείξει με τις δικές του εξαιρετικές τοποθετήσεις. Είναι μετρημένες και οι λέξεις.

• Η απόπειρα να υφαρπάσει εκλογή ηγεσίας (για την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης) μια κυβέρνηση η οποία συνταγματικά δεν το δικαιούται, και μόνο αυτό το οποίο είναι τεράστιο θεσμικό ατόπημα, αρκεί για να απαξιώσει τελείως την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (για το ζήτημα με τον “Ρασπούτιν”) είναι εξαιρετικά προσεκτικός σε αυτό. Για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει ο κ. Βενιζέλος. Εγώ θα διατηρήσω τη θεσμική προσοχή που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα διαγνωστικά κέντρα:

• Μια κυβέρνηση η οποία επαγγέλλεται το ενδιαφέρον για τα προβλήματα της καθημερινότητας και των οικονομικά αδύναμων καταλήγει να τους οδηγεί σε αδιέξοδα της καθημερινότητας και ειδικά σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

• Μια κυβέρνηση λύνει τα προβλήματα στην κατεύθυνση που επιβάλλει το συμφέρον της κοινωνίας, δεν αφορά το συμφέρον καμίας επαγγελματικής τάξης.

Σχετικά με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα για αυτές που αφορούν τη Χρυσή Αυγή:

• Καταρχήν ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή την τελευταία βδομάδα, με την αντιπολίτευση απούσα και με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Στέκομαι βεβαίως και στην αλλαγή της διάταξης για τις ανθρωποκτονίες εξ’ αμελείας που στην πραγματικότητα επιχειρεί να διασφαλίσει τη μη επιβολή ποινών φυλάκισης στους τυχόν υπεύθυνους για την απώλεια 102 συμπολιτών μας στο Μάτι. Να σημειωθεί ότι ποινικές διώξεις έχουν ήδη ασκηθεί άρα έχουμε μια ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και να δει τι από όλα αυτά πρέπει να μείνουν και τι όχι. Επίσης αν η Νέα Δημοκρατία, όταν αναλάβει κυβέρνηση, φέρει πρώτη μέρα καινούργιο νόμο πάλι θα ισχύουν οι επιεικέστερες διατάξεις – αυτό ισχύει στο ποινικό Δίκαιο – και η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το σκοπό της. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να τιμωρήσει αυτές τις απόψεις.

• Τα περί εγκληματικής οργάνωσης και της ελάφρυνσης, της εξομοίωσης του επικεφαλής με τα μέλη, γιατί πρέπει να μας βρίσκουν σύμφωνους; Γιατί αυτή η κυβέρνηση περνάει διατάξεις που ο κακόπιστος αναλυτής τις ερμηνεύει – αλλά χωρίς να υπάρχει και μια πειστική αντίκρουση – ότι γίνονται για να ευνοήσουν τη Χρυσή Αυγή; Τι είναι αυτό που συνδέει την κυβέρνηση της φερόμενης Αριστεράς με την έγνοια για την ποινική συμπεριφορά απέναντι στη Χρυσή Αυγή; Γιατί θέλει να κλείσει το μάτι προς τα εκεί, τόση είναι η εκλογική της απελπισία;

• Το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο να είναι ένα κόμμα στη Βουλή το οποίο μπορεί να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση. Μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτο. Από την άλλη, κανενός Συντάγματος οι διατάξεις δεν επιτρέπουν και τη λογική αυτή αντίφαση, κατά συνέπεια μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος θα πρέπει να δοθούν ερμηνείες οι οποίες να επιτρέψουν τη λογική συνέπεια του πολιτεύματος.

• Δεν είναι δυνατόν καθένας σχηματισμός που θεωρείται εγκληματική οργάνωση να λειτουργεί συγχρόνως σαν νόμιμο κόμμα,. Αυτό δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα πρέπει η Δικαιοσύνη να βρει έναν τρόπο ώστε να αρθεί αυτή η αντίφαση.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt