Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM»

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2019

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στο μεσημβρινό μαγκαζίνο που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Τόλιος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την αίσθηση που δημιουργεί η επιστολή του κ. Αγγελή για την υπόθεση Novartis:

• Γενικά δεν με εκπλήσσει η φανερή νομίζω επιβεβαίωση της εικόνας ότι επί ημερών της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια προφανής προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Αυτό έχει καταστεί απολύτως φανερό.

• Επειδή νομίζω ότι έχουμε όλοι την κοινή εμπειρία, γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια υπήρξε. Επίσης όμως ξέρουμε ότι υπήρξαν και σοβαροί δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στάθηκαν απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.

Για το ότι το όλο θέμα της επανασύστασης των θεσμών θα “σκάσει” στη Νέα Δημοκρατία αν γίνει κυβέρνηση:

• Η επανασύσταση των θεσμών – οι οποίοι έχουν υποφέρει από αυτή την κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία αίσθηση θεσμικής σοβαρότητας – είναι κάτι το οποίο για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει θεσμός ο οποίος να μην υπέφερε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και η Δικαιοσύνη είναι κορυφαίος θεσμός. Η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης ήταν να ελέγξει τη Δικαιοσύνη μέσω της επιλογής δικαστικών λειτουργών, όταν δεν είχε καμία συνταγματική δυνατότητα να το πράξει. Συνιστά απόπειρα κορυφαίου ατοπήματος. Δεν μας εκπλήσσει τίποτα, μήπως σεβάστηκαν τη Βουλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται έχοντας δείξει πλήρη ασέβεια σε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της αστικής Δημοκρατίας.

Για το αν οι “διαδικασίες κάθαρσης” από τη Νέα Δημοκρατία γίνουν αφού προηγηθεί η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών:

• Δε θα συνδύαζα αυτά τα δύο θέματα. Υποχρέωση κάθε κόμματος, πόσω μάλλον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που το έχει κάνει σημαία, είναι ο σεβασμός προς τους θεσμούς και στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Αυτό για εμάς δε συνδυάζεται με κάτι διαφορετικό. Πρέπει οι θεσμοί να σταθούν στα πόδια τους, καθώς αν δεν σταθούν, δεν θα στέκεται και η χώρα στα πόδια της. Το άρθρο 86 είναι ένα άρθρο που σύσσωμος ο πολιτικός και νομίζω και ο νομικός κόσμος της χώρας έχει συμφωνήσει ότι χρειάζεται αλλαγή. Και αυτό θα γίνει.

Για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές που προσπαθεί να κρατήσει “χαμηλά την μπάλα”:

• Η αγωνία μας είναι ότι δε θέλουμε να φανούμε αλαζόνες. Κακά τα ψέματα, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές. Δε θέλουμε να νομίζει η κοινωνία ότι προβάρουμε κοστούμια, αποκτάμε “ύφος” και συγκρουόμαστε με όποιον έχει άλλη άποψη. Προσπαθούμε όχι να κρατήσουμε “χαμηλά την μπάλα” , αλλά “ψηλά” το επιχείρημα και όχι τις φωνές. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο και θέλουμε να ακουστεί το επιχείρημα, έχουμε την αγωνία της μη όξυνσης του πολιτικού κλίματος στην προεκλογική περίοδο. Αυτό που θέλουμε επίσης, όπως το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, είναι να κρατήσουμε την κοινωνία ενωμένη, να μη διχάσουμε τους Έλληνες.

Σχετικά με το αν έχει καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες η Νέα Δημοκρατία:

• Έχουμε καλλιεργήσει προσδοκίες, αλλά δεν έχουμε υποσχεθεί. Έχουμε πει απλώς την αντίληψή μας ότι με τα λίγα πράγματα τα οποία θα γίνουν όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, θα μπορέσει να αναταχθεί η οικονομία. Έχουμε πει ότι είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις, όπως για το Ελληνικό για παράδειγμα, που βρίσκεται και στην περιφέρειά μου και πρέπει να υλοποιηθεί.

• Για το πώς θα γίνει και να μειωθεί η φορολογία αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα σας απαντήσω ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Αν θεωρεί κανείς ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών φέρνει περισσότερα έσοδα – όπως επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ – είναι κάτι μη αληθές. Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά και σε μεγαλύτερα έσοδα στο Δημόσιο. Είχαμε τέτοια ένδειξη με τον χειρισμό του ΦΠΑ στην εστίαση το 2014.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παλιά μας έλεγε ότι οι φοροαπαλλαγές είναι δώρο στις “ελίτ”, τώρα έρχεται και αντιγράφει στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με τον πονηρό τρόπο, να βάζει και μια μονάδα παρακάτω.

Για το ζήτημα της Δημόσιας Τάξης και τις τυχόν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει και το know how:

• Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει το know how από τις “πλατείες της αγανάκτησης”, δεν έχει όμως μαζί του την κοινωνία. Η κάθε κυβέρνηση ορκίζεται πίστη στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους. Από τη στιγμή που προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία τη δική μας διακυβέρνηση ως ικανή, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις και να εφαρμόσουμε το νόμο.

• Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιτρέπει να μην υπάρχει συνταγματικό πλαίσιο στη χώρα, να λεηλατείται η περιουσία των πολιτών, να γίνεται μπάχαλο το κέντρο της Αθήνας όταν το θέλει ο οποιοσδήποτε, να βάφεται η Βουλή και να πέφτουν χειροβομβίδες σε Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς καν να καταδιώκεται κανείς. Εμείς αυτά δεν μπορούμε να τα ανεχθούμε, δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν θα τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του νόμου.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt