Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του Κανονισμού της Βουλής:

• Νομίζω ότι εδώ υπάρχει απλό θέμα ερμηνείας του Κανονισμού της Βουλής. Είναι προφανές, από την ανάγνωση του Κανονισμού, το τι συμβαίνει. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται κοπτοραπτική κάθε φορά στον Κανονισμό της Βουλής για να “βολεύονται” οι ανάγκες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει τις ισορροπίες της. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πράγματα και δε θα συμφωνήσουμε. Δεν είπε κάτι περίεργο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και δεν υπάρχει καν ανάγκη προσφυγής σε αυτό. Είναι σαφές το κείμενο του Κανονισμού.

Σχετικά με το ποια λύση ψάχνεται να βρεθεί:

• Για να χρειάζεται λύση, πρέπει να υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης και του πρώην εταίρου της. Δεν είναι πρόβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχει φτιαχτεί για να “βολεύεται” η εκάστοτε κυβέρνηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση. Διότι άλλη κυβέρνηση δεν θα είχε διανοηθεί ποτέ να δημιουργήσει τέτοιο θέμα, ούτε άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με τις αντιδράσεις στη δήλωση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι “γκρουπούσκουλο”:

• Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά – και αυτό είναι το γενετικό της υλικό – καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα απόψεων: Από τα όρια της συνταγματικής Δεξιάς μέχρι τα όρια της Κεντροαριστεράς. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό συνεχίζω και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε στην προσπάθειά μας να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση, τη χειρότερη κυβέρνηση που είχαμε. Κάποιοι λένε τη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι κακώς το προσδιορίζουμε χρονικά. Οφείλουμε να έχουμε μαζί μας ένα “τόξο” δημοκρατικών ανθρώπων, όσο ευρύτερο μπορούμε.

Για την ερμηνεία της δήλωσης σαν δυσφορία απέναντι σε άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

• Αυτό που είπα πριν, νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό. Εμείς έχουμε ανάγκη εύρους απόψεων, όχι συρρίκνωσης απόψεων. Αν συρρικνώσουμε το εύρος των απόψεων μας τότε θα κάνουμε στον κ. Τσίπρα μια πολύ μεγάλη χάρη. Εγώ μπορώ απλώς να μιλήσω επί της δήλωσης και το κάνω. Επί των ερμηνειών πρέπει να μιλήσετε με αυτούς που κάνουν τις ερμηνείες.

Σχετικά με την ερμηνεία του τύπου “να φύγουν οι μισοί – να μείνουν οι μισοί”:

• Σε αυτή τη φάση να φύγουν οι μισοί; Εδώ χρειαζόμαστε να φέρουμε, όχι να διώξουμε. Νομίζω ότι είναι τόσο προφανές το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση, που κανείς δεν πέφτει στην παγίδα.

• Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να μας διώξει από οποιαδήποτε επαφή με τον κεντρώο χώρο και να μας πάει οπουδήποτε αλλού, για να μπορέσει να υπηρετήσει το δικό του ισχυρισμό: Ότι δήθεν αυτός είναι η νέα Κεντροαριστερά. Αυτό εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και να το σταματήσουμε.

Για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ:

• Παρότι η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλη, το ποσοστό το οποίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για αυτή την κυβέρνηση θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τα πεπραγμένα της. Ελπίζω ότι στην πορεία προς τις εκλογές, θα πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν αξίζει ούτε αυτό το ποσοστό που καταγράφεται. Δεν της αξίζει ακόμη και αν έχουμε δέκα μονάδες διαφορά ανάμεσά μας.

• Είναι δική μας δουλειά να περιορίσουμε τα ποσοστά της κυβέρνησης. Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, με την πειθώ προς την ελληνική κοινωνία, αυτοδύναμη κυβέρνηση και ηγεμονία στο επίπεδο των ιδεών.

Σχετικά με το αν υπήρξε αιχμή από τον κ. Γεωργιάδη σε εκδήλωση όταν είπε ότι επιθυμεί το χειροκρότημα των Νεοδημοκρατών και όχι του ΣΥΡΙΖΑ:

• Με συγχωρείτε, αλλά σε μια συγκέντρωση ακραιφνώς νεοδημοκρατική και προεκλογική δεν θα πει κανείς ότι επιθυμεί να τον χειροκροτούν οι Νεοδημοκράτες; Ε όχι, μην το πάρω για αιχμή.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt