Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Real 97.8 FM»

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Εμείς αυτό που θέλουμε, όπως νομίζω και όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι να μιλάμε με ένα καθαρό σκηνικό. Γιατί ο κ. Καμμένος για παράδειγμα χτες στη Βουλή εισηγήθηκε μια τροπολογία «σκοτεινή», να το πω επιεικώς, παριστάνοντας τον Υπουργό μιας κυβέρνησης από την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πιθανότατα φεύγει; Αυτά δεν είναι πράγματα που στέκουν. Να ξέρουμε λίγο τι γίνεται και να κουβεντιάσουμε επί νέας βάσης.

• Το 2011 συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει. Ήταν η πηγή του κακού, τα ονομάζαμε αντισταθμιστικά – δηλαδή δήθεν μας τα δίνανε πίσω σαν δώρο – και ο κάθε Υπουργός έκανε ό,τι ήθελε και μάλιστα δύο από αυτούς είναι σήμερα εκεί που είναι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.

• Δεν πρέπει να δούμε εάν θα έχει ο κ. Τσίπρας πλειοψηφία ή όχι; Θα δούμε και δεν σας κρύβω ότι εμείς ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να έχει. Να πάμε σε εκλογές να τελειώνει αυτή η ιστορία.

• Και να δημιουργήσει μια πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας θα είναι ευκαιριακή. Αυτό όμως δεν αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνησή του θα έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και κυρίως σε δυσαρμονία με τα συμφέροντα του τόπου, θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και αυτό θα συνεχίσουμε να επικαλούμαστε. Βεβαίως, θα το κάνουμε με τη συνήθη σοβαρότητα. Ούτε θα κραυγάζουμε, ούτε θα βρίζουμε κανέναν για προδότη, ούτε θα βγάζουμε κόσμο στις πλατείες. Μέρα που είναι, φανταστείτε τι θα γινόταν αν υποδεχόταν το απόγευμα την κα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

• Για τη θέση μας στην ονομασία των Σκοπίων, πιο σημαντικό από τη δική μου απάντηση είναι να επικαλεστώ τον επικεφαλής της παράταξης. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία πάντοτε και αυτό ήταν το σωστό, έτσι είναι η ίδια η φύση του οργανισμού, δεσμεύεται από τον αρχηγό της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, με τον πιο απόλυτο, πιο υπεύθυνο τρόπο και επανειλημμένως, έχει πει ότι είμαστε συντεταγμένοι με την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας.

• H “Βόρεια Μακεδονία” είναι μια σύνθετη ονομασία. Aλλά αν διαπραγματευόμασταν εμείς, μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει μια διαφορετική οφείλω να σας πω ονομασία.

• Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν απόλυτη θέση πάνω σε αυτό. Ξαναλέω, θα μπορούσαμε αν χειριζόμασταν το θέμα να είχαμε καταφέρει κάτι καλύτερο για εμάς. Δεν είμαι έτοιμος να μπω στην ονοματολογία.

• Για αυτό που λέτε ότι υπάρχει θέμα ιθαγένειας, όχι εθνικότητας, αυτό πρέπει απολύτως να διευκρινιστεί. Εάν οι Σκοπιανοί προβούν σε διόρθωση αυτού του σημείου, αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον.

• Καθόσον με αφορά, όπως και το σύνολο της παράταξης νομίζω, εμείς δεν πρόκειται «να κλάψουμε» για το κομματικό μας συμφέρον όταν ωφελείται το εθνικό συμφέρον.

• Μακάρι ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που να κατοχυρώνει κατά το μέγιστο δυνατόν τα συμφέροντα του Έθνους.

• Η κα Μπακογιάννη το έχει διαπραγματευτεί αυτό το θέμα. Εγώ εκείνη την περίοδο ήμουν νέος Βουλευτής, εκφράζω τη θέση μου ως ένας παρατηρητής εκείνης της περιόδου. Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που κυρίως διαπραγματευόταν αυτό το θέμα και γνωρίζω και τη δική της θέση πάρα πολύ καλά.

• Εάν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την αίσθηση της καθημερινότητας του μέσου πολίτη και των λαϊκών στρωμάτων, καλύτερα να κάτσουμε σπίτι μας. Ό,τι λέμε για τους μακροοικονομικούς δείκτες είναι σωστό και πρέπει να επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα η μεγάλη πρόκληση του κάθε κόμματος, αλλά ιδίως του δικού μας, που πρέπει να επιδιώξουμε και να πετύχουμε, είναι να έχουμε τις στενότερες δυνατές σχέσεις με τα λαϊκά στρώματα και να αλλάξουμε την ποιότητα και την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Να τον βγάλουμε από τη μιζέρια της κρίσης και να του επιτρέψουμε να πιστέψει ότι μετέχει και αυτός σε μια προσπάθεια οικονομικής και εθνικής ανάκαμψης. Αυτό δε, να είναι τόσο ορατό που να μπορεί να το δει κανείς περπατώντας στο δρόμο. Είπε χτες ο κ. Τσίπρας ότι “εγώ είδα τις γιορτές των Χριστουγέννων και είδα τον κόσμο σαν παλιά”. Θα του έλεγα ότι καταρχήν δεν ήταν έτσι πιο παλιά, αλλά εμείς αυτό που θέλουμε είναι πραγματικά ο μέσος Έλληνας στο δρόμο να αισθανθεί ότι όχι μόνο είναι απλώς «στα παλιά», αλλά ότι πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

• Την επίσκεψη της κας Μέρκελ τη βλέπω θετικά, όπως κάθε επίσκεψη κάθε σημαντικού επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα, εάν έχει οργανωθεί καλά η επίσκεψή του. Όχι σαν αυτό που συνέβη με τον Πρόεδρο Ερντογάν την τελευταία φορά, που υπήρξε κακή οργάνωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι θετικό για τη χώρα και ελπίζω ότι και στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt