Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Ο κ. Βούτσης έχει δύο διαφορετικές ιδιότητες, η μία είναι του εξέχοντος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη του Προέδρου της Βουλής. Όσον αφορά τον κ. Βούτση ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να κλιμακώσει την αντίδρασή της, όπως με όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τη Βουλή, νομίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ίσως από τους πιο κοινοβουλευτικούς αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας – χωρίς αυτό να συνιστά ψόγο για τους προηγούμενους – από το 1974 μέχρι σήμερα. Έρχεται στο Κοινοβούλιο και έρχεται συχνά. Είναι προφανές ότι αυτό που ζητά είναι τον σεβασμό του θεσμικού ρόλου του καθενός.

• Η Νέα Δημοκρατία τεκμηρίωσε αυτή την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι ο κ. Βούτσης λειτουργεί ως κομματάρχης. Για αυτό σας έκανα τον παραπάνω διαχωρισμό. Σας είπα ότι όσoν αφορά τα προφανώς ορθώς ασκούμενα καθήκοντα, η Νέα Δημοκρατία τι θέλει; Τη θεσμική λειτουργία όλων. Αν θέλετε, αυτό είναι και το προφίλ του κόμματός μας. Όσον αφορά τώρα το κομματικό προφίλ του καθενός και το πώς θέλει να το ασκήσει, εμάς θα μας βρει απολύτως απέναντι διαχρονικά.

• Σχετικά με την τοποθέτηση της κας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ορισμένα πράγματα συνιστούν μια πρόκληση στους ίδιους τους θεσμούς. Η δικαστική ισοβιότητα και μάλιστα όσον αφορά στο επίπεδο του Προέδρου των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δε συνιστά εισιτήριο ευκαιρίας για οπουδήποτε. Και εν πάση περιπτώσει, οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν έναν ρόλο – αν θέλετε – επιδιαιτητή. Εκεί όπου το πολιτικό σύστημα έκρινε – κατά την άποψή μου λανθασμένα αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτό – ότι πρέπει να υπάρχει ένα τεκμήριο αντικειμενικότητας, να τοποθετούμε κάποιον ο οποίος έχει αυτό το τεκμήριο.

• Δεν μπορεί κάποιος να διέρχεται από επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου σε πρωθυπουργική καρέκλα, σε νομικό γραφείο Πρωθυπουργού και σε Πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτά τα πράγματα βλάπτουν τη θεσμική σοβαρότητα της χώρας. Πέρα από οτιδήποτε ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για το κάθε πρόσωπο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι και αυτές πολύ βάσιμες.

• Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι τυπικά δεν υπάρχει αντίλογος στην τοποθέτηση της κας Θάνου. Να ανταπαντήσω; Γιατί να μην βάλουμε τότε τον κ. Τζανακόπουλο να τελειώνουμε; Να κάνουμε καθαρά το πράγμα. Και μάλιστα να βάλουμε τον κ. Τζανακόπουλο και τους άλλους Υπουργούς, τον καθένα σε μια Ανεξάρτητη Αρχή και να ησυχάσουμε! Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα που γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη θεσμική συγκρότηση, αφήστε τα κόμματα, τις παρατάξεις, τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να αντιδράσει. Η χώρα βλέπει να καταλύεται συνολικά το θεσμικό της οικοδόμημα. Αυτό είναι το θέμα και είναι τεράστιο θέμα, πέρα από κόμματα και παρατάξεις.

• Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καταρχήν θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάζω τις δηλώσεις του θεσμικού παράγοντα – αναφέρομαι στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ – για λόγους προστασίας των ίδιων και της στολής και της χώρας και του θεσμικού πλαισίου. Τώρα, το ότι ο κ. Καμμένος βλέπει τον εαυτό του με έναν περίεργο τρόπο, ως κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να αποκομίσει πολιτικό όφελος από μια εικόνα έντασης, στην οποία ο ίδιος να εμφανίζεται υπό λανθάνουσα μορφή σαν Αρχιστράτηγος κλπ. αυτό νομίζω ότι το έχει διαπιστώσει η ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός λοιπόν σε οτιδήποτε λέει και στη σοβαρότητα του ό,τι λέει, διότι σπάνια αυτά που λέει υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Συνήθως υπηρετούν το δικό του στενό κομματικό συμφέρον. Επίσης ο κ. Καμμένος είναι απελπισμένος αυτή τη στιγμή. Η οποιαδήποτε ανάλυση, όχι απλώς είσοδο στη Βουλή δεν του δίνει αλλά είναι σε τέτοια απόσταση που πρέπει να τριπλασιάσει τα αποτελέσματά του για να έχει μια ελπίδα. Άρα λοιπόν, χωρίς να αμφισβητείται το γεγονός ότι η Τουρκία συνιστά πραγματική ζώσα απειλή, ότι πολλά που λένε οι Τούρκοι είναι απολύτως απαράδεκτα και χρειάζεται εθνική εγρήγορση και ομοψυχία, δε νομίζω ότι αυτή η εθνική εγρήγορση και ομοψυχία έχει καμία πιθανότητα να εκφραστεί, σε συνδυασμό με το κριτήριο της σοβαρότητας, δια του κ. Καμμένου.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt