Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αριθμού των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σ.ν. για την αδειοδότηση των διαστημικών δραστηριοτήτων

09-06-2017

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών που κατέθεσε η Κυβέρνηση κατά την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη από το Προεδρείο διαδικασία ούτε με την όλη διαδικασία που ακολουθείται ως προς το θέμα των 5 τροπολογιών.

• Παραβιάζεται κατ’ αρχήν το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής που επιβάλλει την κατάθεση των τροπολογιών προ τριών ημερών, ιδίως τροπολογιών της σημασίας αυτών των οποίων η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε σήμερα.

• Παραβιάζεται ακόμη το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος και το άρθρο 88 παρ. 3 του κανονισμού της Βουλής. Πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών με το ίδιο το κείμενο. Επίσης, παραβιάζονται τα 112 και 108 του κανονισμού της Βουλής γιατί υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.

• Έχουμε δει όλα αυτά τα 8 χρόνια που έρχονται να συζητηθούν μνημονιακές διατάξεις, πράγματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Όμως, σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών, οι οποίες αφορούν νομοθέτημα που προ ολίγων ημερών ψηφίστηκε, και που εισάγονται με αυτή τη διαδικασία αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας.

• Εάν η κυβέρνηση έχει αποφανθεί ότι η χώρα είναι υποτελής, να μας το διατυπώσει και να μην ασχολούμεθα με ψήφιση τέτοιων αντικειμένων. Αλλιώς γελοιοποιούμαστε όλοι.

• Πρώτον, υπάρχει αντισυνταγματικότητα της όλης διαδικασίας. Δεύτερον, υπάρχει ρητή και συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα, για την οποία υπάρχει διατύπωση του Ελεγκτικού συνεδρίου και, τρίτον, πέραν και πάνω από όλα, υπάρχει πλήρης γελοιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας και πρέπει κάπου, κάπως, κάποτε αυτό το πράγμα να σταματήσει.

• Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι σχετικό ζήτημα, σε συνθήκη που αφορά τα ψάρια, η τροπολογία περικοπής συντάξεων!

• Η Βουλή, δε, έχει και στο παρελθόν αποφανθεί επί της συνταγματικότητας τροπολογιών, όπως στις 29.01.2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε παραδεκτά ετέθη το ζήτημα εκ μέρους μας.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt