Παρέμβαση Ν. Δένδια επί της διαδικασίας της συζήτησης επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Αθήνα, 8 Μαΐου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του σήμερα το απόγευμα επί της διαδικασίας της συζήτησης επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ανέφερε:

• Την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ καταθέσαμε εγγράφως, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση δυσπιστίας κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

• Απαντώντας στην πρότασή μας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης ζήτησε τη «μετατροπή» της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης υπέρ της Κυβέρνησης.

• Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, πρόταση εμπιστοσύνης δικαιούται με γραπτή ή προφορική δήλωση του προς το Σώμα να υποβάλει μόνον ο Πρωθυπουργός κι όχι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή άλλος Υπουργός.

• Επιπλέον, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και δικαίωμα της Αντιπολίτευσης που δεν προβλέπεται είτε στο Σύνταγμα είτε στον Κανονισμό η «μετατροπή» του από την Κυβέρνηση σε πρόταση εμπιστοσύνης.

• Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης προδίδει την εξής υστεροβουλία:

• Επειδή για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται πλειοψηφία 151 ψήφων, η Κυβέρνηση φοβόταν ότι ορισμένοι βουλευτές της θα επέλεγαν να διαφοροποιηθούν σε μια ψηφοφορία που θα αφορούσε τον συγκεκριμένο Υπουργό π.χ. δια της απουσίας τους, χωρίς συνέπειες για την Κυβέρνηση εν συνόλω.

• Η μεθόδευση αυτή ωστόσο είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt