Ο Νίκος Δένδιας στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το πόρισμα της εισαγγελίας για το τι συνέβη στο Μάτι:

• Καταρχήν πρέπει πάντα να μιλάμε με μεγάλο σεβασμό για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και για τους οικείους τους, που ακόμα βιώνουν την απώλεια, άρα τα λόγια μας πρέπει να είναι μετρημένα. Είχαμε όμως πει από την πρώτη στιγμή ήταν ότι αυτό δεν έγινε ούτε από Θεού, ούτε από καιρού, ούτε εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης, όπως προσπάθησε η κυβέρνηση να πείσει. Ήταν αποτέλεσμα τεράστιων ανθρώπινων παραλείψεων. Εξαιτίας ανθρώπινων παραλείψεων θρηνήσαμε 100 θύματα.

• Η χώρα έχει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος σε αυτό τον μηχανισμό που επιλέγεται είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, Γενικός Γραμματέας ήταν άνθρωπος ο οποίος επί των ημερών μου είχε αποστρατευτεί από την Υπηρεσία, ο κ. Καπάκης. Δεν εκρίθη κατάλληλος να γίνει ούτε υποστράτηγος. Αυτός λοιπόν ο οποίος δεν εκρίθη κατάλληλος να πάει παραπάνω, εκρίθη κατάλληλος για να διοικήσει όλο τον μηχανισμό.

• Η αλήθεια είναι ότι όπως είναι το σύστημα, βασίζεται στη σοβαρότητα του Υπουργού που εισηγείται, αν θα εισηγηθεί έναν άνθρωπο της προκοπής, που μπορεί να κάνει τη δουλειά ή κάποιον που θα μπορεί να κάνει τα ρουσφέτια του. Εδώ είναι προφανές ότι ακολουθήθηκε η δεύτερη επιλογή και βρήκαμε τον μπελά μας.

• Υπήρχε σχεδιασμός για όλα αυτά τα πράγματα, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε πυρκαγιές. Εάν δείτε τις αποδόσεις του 2012-2014 θα δείτε ότι τα ποσοστά των καμένων εκτάσεων και των πυρκαγιών έπεφταν. Εδώ τα πάντα έγιναν λάθος, τα πάντα εγκαταλείφθηκαν. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει χειριστεί αποτελεσματικά καμία κρίση. Όποια κρίση χρειάστηκε να τη διαχειριστεί, τη χειρίστηκε αναποτελεσματικά. Αλλά στη συγκεκριμένη κρίση, τίποτα από το σχεδιασμό που υπήρχε και κανένα από τα συστήματα που μπορούσαν να λειτουργήσουν δεν αξιοποιήθηκε.

Για το αν χρειάζονται παραιτήσεις:

• Αυτό που έγινε την πρώτη μέρα ήδη ήταν προκλητικό. Αφού έγιναν όλα αυτά δεν παραιτήθηκε ένας άνθρωπος! Να δεχτώ κατά συνθήκη ότι ο Πρωθυπουργός εκείνο το βράδυ, που τελικά αυτός έχει τη συνταγματική ευθύνη, δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει. Την επόμενη μέρα το πρωί, δεν το είχε καταλάβει; Επί τρεις μέρες η κυβέρνηση παρίστανε ότι όλα έγιναν καλά, ότι δεν υπήρξε κανένα λάθος, θυμηθείτε τις δηλώσεις του κ. Τόσκα που έλεγε “και πάλι τα ίδια θα κάναμε”. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα συνολικό πολιτικό ζήτημα.

• Δεν είναι θέμα έλλειψης διατάξεων το γιατί η συγκεκριμένη δικαστική αρχή απεφάνθη ότι εδώ έχουμε πλημμελήματα και όχι κακουργήματα. Για αυτό πρέπει να δω το φάκελο της δικογραφίας. Πρέπει να σας πω ότι από την ίδια την κατάσταση δεν μου είναι προφανές, δηλαδή δε θεωρώ αυτονόητη επιλογή το πλημμέλημα.

Για τις αντιδράσεις που καταγράφονται των υπαλλήλων του “199”:

• Οφείλω να σας πω ότι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν τώρα υπεύθυνοι δεν διορίστηκαν το 2015. Με άλλες ηγεσίες λειτουργούσαν μια χαρά. Ήταν εκεί και το 2012-14 αλλά δεν κάηκε κανείς. Το ότι κάηκαν άνθρωποι, δεν οφείλεται στο πότε προσελήφθη ποιος.

• Ποιος ήταν εκεί και ποιος είχε την ευθύνη; Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που είχε παραγγελθεί επί των ημερών μου, που θα μπορούσε να στέλνει στο κινητό του καθενός μήνυμα για να φύγει από την περιοχή, γιατί δεν προχώρησε; Σε αυτή την προσπάθεια του χυλού “φταίμε όλοι”, η απάντηση είναι ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt