Ο Ν. Δένδιας στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του τηλεοπτικού σταθμού «Νέο Epsilon»

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2019

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση χθες το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις στo «Αποκαλυπτικό Δελτίο» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέο Epsilon».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις φοροελαφρύνσεις καθώς και για το κατά πόσο η νίκη στις ευρωεκλογές μπορεί να επιφέρει έναν εφησυχασμό:

• Η προγραμματική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής. Καταρχήν μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 8%, οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετία και αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η πλήρης αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου.

• Η κύρια στόχευσή μας είναι η αλλαγή του κλίματος ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, ώστε να υπάρξουν περισσότερες δουλειές, να υπάρξει πτώση της ανεργίας και επίσης αύξηση του επιπέδου αμοιβής της εργασίας. Κακά τα ψέματα, η επαναδιανομή της φτώχειας δε δημιουργεί ευμάρεια σε μια κοινωνία. Αυτή είναι η δική μας άποψη.

• Εγώ χαίρομαι διότι μετά τις ευρωεκλογές πέσανε οι τόνοι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, που μας προκαλούσε κατά τρόπο τουλάχιστον έντονο. Επιτέλους να ακουστεί το επιχείρημα. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο, ότι έχουμε ένα σαφή προγραμματισμό, θέλουμε να ακουστεί το επιχείρημα και να κριθούμε για αυτό. Εάν έχουμε δίκιο να μας εμπιστευτεί η κοινωνία και αν αυτή κρίνει ότι δεν το έχουμε, να μην μας εμπιστευτεί. Ο ελληνικός λαός είναι το αφεντικό μας. Χαιρόμαστε για τις μετρήσεις που βλέπουμε όμως δεν μας δημιουργούν εφησυχασμό και σε καμία περίπτωση αλαζονεία. Με σεμνότητα και ταπεινότητα επιδιώκουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

• Εμείς θα θέλαμε να είμαστε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση όχι για να λέμε ότι “εμείς κάνουμε κουμάντο”, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσο δύσκολα που πρέπει να υπάρχει μια συγκροτημένη αντίληψη πάνω στην οποία να μπορούν να χτιστούν συναινέσεις. Συναινέσεις όμως επιλογής, όχι ανάγκης μιας κοινοβουλευτικής ομάδος που δεν μπορεί να κυβερνήσει και κάνει συμφωνίες στο γόνατο.

Για το αν η Νέα Δημοκρατία θα βρει έναν τρόπο ώστε να διευκολυνθούν οι αυτοδιοικητικές πλειοψηφίες και αν θα καταργηθεί ο νόμος Σκουρλέτη:

• Το πόσο εξωθεσμικά λειτούργησε το νομοθέτημα του κ. Σκουρλέτη φαίνεται από το ότι ανάμεσα στις δύο Κυριακές των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε γίνει ένα απέραντο παζάρι κάτω από το τραπέζι. Αυτό δεν υπηρετεί τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω τη συζήτηση περί δημιουργίας ενός συστήματος που να ευνοεί τις συναινέσεις και τις συνεργασίες. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιος πυρήνας γύρω από αυτό.

• Είναι φανερό γιατί έγινε αυτό το νομοθέτημα, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μην λειτουργήσουν οι δημοτικές αρχές γιατί οι περισσότερες πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Η αντιμετώπιση ως προς το δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να αλλάξει, στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενίσχυσης του Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής. Βεβαίως πάντα θα υπάρχει το ζήτημα της έγκρισης του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Εκεί αν δεν επιτευχθούν συναινέσεις θα οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο.

• Εγώ αυτό που φοβάμαι είναι την αποτυχία της προσπάθειας δημιουργίας συναινέσεων, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε παζάρι του αίσχιστου είδους. Τη δημοκρατική έκφραση όλοι τη θέλουμε, τη φαλκίδευσή της δεν θέλουμε και φοβόμαστε ότι αυτό θα γίνει.

Για το τι καινούργιο θα φέρει η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας και το οικονομικό της πλάνο:

• Καταρχήν το να κατηγορεί κάποιος τη Νέα Δημοκρατία για την πτώχευση της χώρας – δεν λέω ότι δεν έχουμε και εμείς ευθύνη – και να λέει ότι φταίει για ένα έλλειμμα της τάξης του 15% το οποίο δημιουργήθηκε με την ενσωμάτωση των ελλειμμάτων των νομικών προσώπων κατά απαίτηση των δάνειων δυνάμεων, δε νομίζω ότι είναι στα θετικά του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς επειδή εμφανιζόμαστε εμείς ως ο ιστορικός αντίπαλος, θέλουν να μας αποδώσουν την ευθύνη και να απαλλάξουν το ΠΑΣΟΚ.

• Αυτό που έχει αποδειχθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης δεν οδηγεί τη χώρα σε ανάπτυξη. Η χώρα είχε μια αναιμική ανάπτυξη φέτος και πέρσι, 1,3% και 1,9% αντίστοιχα. Στην ευρωζώνη η Πορτογαλία είχε πάνω από 2% και η Κύπρος πάνω από 3%, άρα η ελληνική οικονομία ούτε σαν ελατήριο δεν λειτούργησε.

• Η χώρα συνεχίζει και έχει από-επένδυση, το ισοζύγιο δεν είναι θετικό αλλά αρνητικό, συνεχίζουμε να χάνουμε επενδύσεις. Εάν αυτό δεν αντιστραφεί η ανεργία που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κοινωνίας δεν πολεμιέται. Υπήρξε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ μείωσή της αλλά με τι τρόπο και τι δουλειές. Επίσης το ότι έχουμε τους νέους επιστήμονές μας στο εξωτερικό είναι η πραγματική τραγωδία καθώς χωρίς ανθρώπινο κεφάλαιο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Βεβαίως και επί ημερών μας φύγανε, όμως αυτό το φαινόμενο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε.

• Η κάλυψη του κενού της ανεργίας έγινε με θέσεις μερικής απασχόλησης, σε μεγάλο βαθμό, που αποφέρουν στους εργαζόμενους εισοδήματα της τάξης των 400 ευρώ. Αυτό δεν οδηγεί σε βελτίωση. Τις θέλουμε και τις θέσεις μερικής απασχόλησης, όχι όμως σαν κύρια μορφή εργασίας, γιατί στο τέλος θα πεινάσουμε όλοι.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt