Ο Νίκος Δένδιας στην εκπομπή «Εκλογές 2019» στην τηλεόραση του «Alpha»

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή «Εκλογές 2019» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ στην τηλεόραση του Alpha.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τη στρατηγική των χαμηλών τόνων που φαίνεται να ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές:

• Αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητά μας, καθώς εμείς θέλουμε να ακουστεί το επιχείρημα ώστε να καταλήξει ο Έλληνας πολίτης σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα. Είναι βέβαιο ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουμε μια προσπάθεια να μας παρασύρουν σε μια συζήτηση υψηλών τόνων, η πρόθεσή μας είναι να μην ακολουθήσουμε. Έχουμε δίκιο και αυτός που έχει δίκιο θέλει να ακουστεί το επιχείρημα.

Για το ότι η Κομισιόν με έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δημοσιονομικούς στόχους και στο πώς θα υπερασπιστεί η Νέα Δημοκρατία το οικονομικό της πλάνο για μείωση των φόρων:

• Υπεύθυνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η κυβέρνηση. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι οι παροχές είναι εντός των δυνατοτήτων. Δεν πιστεύουμε ότι οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σημαίνουν περισσότερες εισπράξεις, η εμπειρία έχει αποδείξει το αντίθετο. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση το 2014 και δεν “υπέφεραν” τα έσοδα του δημοσίου. Το στοίχημα για εμάς είναι ένα αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία, αυτό δεν μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Σχετικά με τα όσα λένε οι δανειστές ότι κακώς μειώθηκε ο ΦΠΑ, κακώς προχώρησαν οι 120 δόσεις, ότι δεν έπρεπε να δοθεί η “13η σύνταξη” αλλά η Νέα Δημοκρατία τα ψήφισε όλα αυτά:

• Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο και έχουν αποτύχει επανειλημμένως στην ανάγνωση της ελληνικής κοινωνίας και της ψυχολογίας του Έλληνα. Εάν περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση την συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τη συνεχή τήρηση των μεγάλων πλεονασμάτων δεν θα πάμε κάπου. Πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να δουν ότι τα έσοδα μπορούν να “κρατηθούν” και να πάμε στην μείωση των πλεονασμάτων ώστε να αναπτυχθεί επιτέλους η οικονομία. Με ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 1,3% δεν πάμε πουθενά.

• Για τις 120 δόσεις λέμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει και καλύτερα και να υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα ένας έπαινος για τους συνεπείς οφειλέτες – που η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα – και μεγαλύτερη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπουν σε ρύθμιση.

• Οι συνταξιούχοι είναι βέβαιο ότι έχουν υποφέρει πολύ, άρα η ανάγκη να τους βοηθήσουμε είναι σημαντική. Η δική μας αντίληψη είναι να τους βοηθήσουμε με μόνιμες δυνατότητες και όχι με επιδοματικές πολιτικές. Επί της αρχής λοιπόν, χρειάζονται ενίσχυση οι συνταξιούχοι αλλά ο τρόπος ενίσχυσης να είναι πιο συνεκτικός.

Σχετικά με το πώς θα βρει τα χρήματα η Νέα Δημοκρατία ώστε να τα κάνει όλα αυτά:

• Θα σας αναφέρω ότι για παράδειγμα στο μεταναστευτικό η χώρα θα μπορούσε να έχει πάρει πάνω από 1 δισ. ευρώ που δεν το πήρε καθώς η αρμόδια αρχή για την απορρόφηση των κονδυλίων του μεταναστευτικού μετακινούταν από Υπουργείο σε Υπουργείο και επί τρία χρόνια δεν κατάφερε να απορροφήσει ένα ευρώ! Ο Έλληνας φορολογούμενος κατ’ έτος πλήρωνε 200 με 300 εκ. ευρώ.

• Στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι είναι… πρωταθλήτρια! “Υστεραθλήτρια” είναι, είμαστε στο τέλος της ουράς. Πάντοτε υπάρχουν δυνατότητες που μπορείς να εκμεταλλευτείς – όχι χρήματα όπως το είπε ο Γ. Παπανδρέου. Αρκεί να ξέρεις να τις εκμεταλλευτείς. Επίσης, κατηγορείστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ό,τι θέλετε, εγώ δεν θυμάμαι άλλη προεκλογική εκστρατεία τόσο σοβαρή και μετρημένη χωρίς υποσχεσιολογία. Μόνη εξαίρεση το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε κάνει κάτι ανάλογο.

• Πιστεύουμε επίσης ότι το δημόσιο έχει τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού, έχει δαπάνες που με τη χρήση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της μπορείς να μαζέψεις. Πράγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύτηκε. Επίσης μην ξανά ακούσουμε την κουβέντα για απολύσεις υπαλλήλων, δεν είναι στις σκέψεις μας και δεν μπορεί να γίνει. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί αρκετά. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στους μετακλητούς υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ότι πρέπει για όλα τα παραπάνω να πειστούν και Ευρωπαίοι οι οποίοι επιθυμούν “νούμερα”:

• Πώς αντέδρασαν οι αγορές στην προοπτική μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη, θετικά ή αρνητικά; Οι δανειστές και εμείς κινούμαστε στην πραγματική αγορά και στην εκτίμηση για την ελληνική οικονομία του παγκόσμιου παράγοντα της αγοράς. Αν αυτές είναι θετικές τότε και οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να δουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί, άρα τα νούμερα θα αναθεωρηθούν εξ’ ανάγκης. Σε αυτό έχουν κάνει λάθος εξ’ αρχής: Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πιο πολύπλοκα φαινόμενα από το “ένα και ένα κάνει δύο”.

Στην ερώτηση για το αν είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει και τι αλλαγές θα δει ο πολίτης στην καθημερινότητά του τις πρώτες 100 μέρες:

• Να είστε βέβαιος ότι θα δείτε αλλαγή στο επίπεδο της προστασίας του συνταγματικού σας δικαιώματος στη δημόσια τάξη. Θα λειτουργήσουμε έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ να αρχίσει να κάνει τη δουλειά της, που μπορεί να την κάνει και έχει τα στελέχη να το κάνει. Τώρα όμως είναι τελείως αποδιοργανωμένη και η αίσθησή της για την πολιτική κατεύθυνση που παίρνει είναι “μην μπλέκετε, μην ασχολείστε”. Μέχρι και η Βουλή βάφτηκε με μπογιές, πράγμα που δεν το θυμάμαι ποτέ.

• Δεν φοβάμαι την αντίδραση για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα “καθαρίσουμε” τα Εξάρχεια. Τα πράγματα βεβαίως έχουν χειροτερέψει πολύ, ανθεί η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών, οι καταλήψεις έχουν φτάσεις τις 40 ενώ επί ημερών μου ήταν 12 και μειώνονταν. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει σε 30 μέρες αλλά αν είναι πολιτική προτεραιότητα μπορεί να τηρηθούν οι 100 ή οι 120 μέρες. Πάντως ο πολίτης θα δει μια τεράστια διαφορά συνολικά στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες όταν αυξηθούν οι περιπολίες. Θα δείτε επίσης ότι και η οικονομία θα “τιναχθεί” προς τα πάνω.

• Στη Δικαιοσύνη έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε ότι οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν κάποιον και μετά αφήνεται ελεύθερος. Υπάρχει ο νόμος Παρασκευόπουλου – Κοντονή που απολύει αυτόν που λέτε. Και μόνο η διακοπή αυτής της αντίληψης θα προσφέρει τεράστια υπηρεσία. Πρώτον θα είναι παιδευτική στην κοινωνία, δεύτερον η ΕΛ.ΑΣ θα πάψει να έχει την αίσθηση της ματαιότητας της δουλειάς της και τρίτον οι δικαστές θα καταλάβουν ότι το κράτος έχει σοβαρευτεί. Συνολικά αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια ποιοτική αλλαγή όπως και οι φυλακές τύπου Γ. Δεν μπορείς να βάζεις τον άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για βαριά ποινικά αδικήματα μαζί με τον τρομοκράτη ώστε να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο όλα αυτά να αλλάξουν, είναι θέμα νοοτροπίας, πολιτικής κατεύθυνσης, καθαρού μυαλού και ιδεολογίας.

• Στην ερώτησή σας αν θα καταργηθεί το Άσυλο, νομίζω θα γίνει αμέσως. Το Άσυλο ξεκίνησε σαν Άσυλο ιδεών, είχε τη λογική να προστατεύονται οι ιδέες από την καταστολή του κράτους. Εδώ συμβαίνει το ανάποδο! Καταπιέζονται οι ιδέες από την καταστολή που ασκούν οι αναρχικοί και διάφορες ομάδες μέσα στο Πανεπιστήμιο ώστε να μην μπορούν οι φοιτητές και οι καθηγητές να εκφραστούν.

Για την παρατήρηση του κ. Σρόιτερ ότι όλα αυτά προϋποθέτουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση για να γίνουν, το πώς βλέπει τις εξελίξεις και αν ο κ. Βελόπουλος και το ΚΙΝΑΛ είναι δυνητικοί κυβερνητικοί συνεργάτες της Νέας Δημοκρατίας αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία:

• Καταρχήν οι εθνικές εκλογές είναι διαφορετικές από τις ευρωεκλογές με άλλο διακύβευμα. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να πούμε στο αφεντικό μας, τον ελληνικό λαό, την αλήθεια και τι θέλουμε να κάνουμε. Να του εξηγήσουμε ότι αν θέλει να μας δώσει την εντολή να μας τη δώσει υπό όρους που να μπορούμε να την εκτελέσουμε και όχι κάτι να χρειάζεται να περνάει από… κόσκινο και να μην γίνεται ποτέ στο τέλος. Αυτός θα αποφασίσει τι θέλει και έχω εδραία την πεποίθηση ότι καταλαβαίνει το διακύβευμα και θα μας δώσει ξεκάθαρη εντολή.

• Εκ των υστέρων υπάρχουν και άλλα κόμματα και σοβαροί άνθρωποι που μπορούμε να συνδυάσουμε απόψεις υπό το κράτος όμως της ορθής ανάγκης να υπηρετήσουμε την κοινωνία, όχι να σχηματίσουμε κυβέρνηση.

• Το κόμμα του κ. Βελόπουλου, το έχω ξαναπεί, δεν είναι Χρυσή Αυγή. Δεν κατηγορείται ούτε για φόνους ούτε για βία. Είναι όμως μια “υπερδεξιά” που εμείς σαν κεντροδεξιό κόμμα δεν έχουμε πολλά σημεία επαφής. Επομένως μου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να έχουμε συναινέσεις μαζί του. Το ΚΙΝΑΛ περνάει μια “φάση”, ιδίως μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, στροφής προς τα αριστερά και θέλει να αποκηρύξει την περίοδο συνεργασίας μας. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υπάρχει μια πολιτική συζήτηση εφόσον όμως είμαστε αυτοδύναμοι. Εάν δεν είμαστε, θεωρώ ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες.

• Πολιτικές συζητήσεις μπορούν να γίνουν με όλα τα κόμματα – δεν εννοώ συμμετοχή τους σε κυβέρνηση – σε βασικά θέματα που αφορούν τον τόπο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι το σημαντικό. Η συζήτηση δεν είναι η υπεροχή του ενός έναντι του άλλου αλλά η κοινή συνεννόηση για ένα συμπέρασμα που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία. Είδαμε αυτό το απίστευτο “παζάρι” στις δημοτικές εκλογές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Το “παζάρι της ανάγκης” δε συνιστά πολιτική.

• Σε έναν πολίτη που δεν μας ψήφισε στις ευρωεκλογές θα έλεγα ότι είναι καλό ο τόπος να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει ένα καθαρό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα και χρειάζεται καθαρή εντολή το κόμμα αυτό για να την εφαρμόσει. Με τις επιλογές του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές άλλη σοβαρή κυβερνητική επιλογή δεν εμφανίζεται άρα ενισχύοντας την μόνη ρεαλιστική επιλογή, στην πραγματικότητα ψηφίζει υπέρ μιας καλύτερης μέρας για τον τόπο τη Δευτέρα στις 8 Ιουλίου.

Για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια που κατέρχεται υποψήφιος, τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών:

• Ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα για τη χώρα. Έχει το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, μπορούμε να κάνουμε εκεί θαύματα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την τεράστια επένδυση του Ελληνικού που “κάθεται” και εμείς θέλουμε να την προχωρήσουμε, όπως και τον ορεινό όγκο του Υμηττού, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας περιβαλλοντικός θησαυρός. Ελάχιστες περιοχές υπάρχουν στον πλανήτη με αυτά τα χαρακτηριστικά δίπλα σε μια μητρόπολη 5 εκ. κατοίκων να έχουν βουνό και θάλασσα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Υπάρχουν τα θέματα των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς περιοχές όπως το Μοσχάτο και η Καλλιθέα εξυπηρετούνται μόνο από τον παλιό Ηλεκτρικό και πολλές άλλες περιοχές δεν εξυπηρετούνται, υπάρχει και το εμβληματικό έργο του “Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή μέσα από ένα οδικό δίκτυο που θα διευκολύνει την πρόσβαση.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt