Ο Νίκος Δένδιας στην εκπομπή «Αντίστροφη Μέτρηση» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι»

Αθήνα, 16 Μαΐου 2019

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το βράδυ της Τετάρτης 15/5 στην εκπομπή «Αντίστροφη Μέτρηση» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη και Βασίλης Χιώτης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών στις εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας και το σχόλιο του κ. Μπίστη ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε την ψυχραιμία της:

• Ο κ. Μπίστης απάντησε σε μια κατηγορία η οποία ουδέποτε εκτοξεύτηκε, σαν να αισθάνεται ότι κάποιος θα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από αυτό. Δεν είπαμε αυτό. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στη φράση “οτιδήποτε διαταράξει τον προεκλογικό αγώνα βαρaίνει προσωπικά τον κ. Τσίπρα” και η ανακοίνωση είναι ορθή. Είναι όμως διαφορετική από αυτό. Δεν ισχυρίζεται ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε η ανακοίνωση, ούτε κανένας από εμάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα οργανώνει αυτά. Αλλά η κυβέρνηση είναι η απολύτως αρμόδια και έχει τη συνταγματική ευθύνη για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Όλων των Ελλήνων πολιτών. Και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του τελευταίου Έλληνα πολίτη.

• Η Κυβέρνηση δεν εκτελεί την υποχρέωσή της να διασφαλίσει τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη και επιτρέπει να εκβιάζεται το κράτος, διότι αυτό που συμβαίνει στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι ένας εκβιασμός του κράτους.

• Κατηγορώ την κυβέρνηση για αδιαφορία και για πολύ μεγάλη ανικανότητα. Η ανοχή που λέτε δεν είναι ακριβής, είναι πιο βαρύ αυτό που λέω. Στο επιχείρημα που φέρνετε ότι είναι πολλές οι εκδηλώσεις αυτό το διάστημα ώστε να περιφρουρούνται θα σας ρωτήσω: Μπορεί να περιφρουρηθεί η όχι η οικία του Αμερικανού Πρέσβη και η γαλλική πρεσβεία; Δεν σας λέω ότι δεν υπάρχουν πολλά φαινόμενα κατά καιρούς, όμως η αυξητική τάση είναι εκπληκτική. Εκπληκτική είναι διότι αφενός η Αστυνομία φαίνεται ότι έχει πάψει – εγώ το κρίνω ως παρατηρητής πια – να έχει την οποιαδήποτε προηγούμενη πληροφόρηση και δεύτερον έχει πάψει να έχει τα εργαλεία αντιμετώπισης τέτοιων καταδρομικών επιθέσεων. Ποιο ήταν το εργαλείο; Η ομάδα ΔΕΛΤΑ η οποία έκανε αυτή τη δουλειά. Ήταν μια γρήγορη κινητική ομάδα η οποία δημιουργούσε καταρχήν αποτροπή μόνο με την παρουσία της και ελάττωση των φαινομένων. Εγώ σας λέω ότι χρειάζεται η ΕΛ.ΑΣ. πλήρη αναδιάρθρωση. Αυτά τα πέντε χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαλύσει. Η εικόνα της Αθήνας σήμερα έχει καμία σχέση με την εικόνα της Αθήνας το 2012-2014;

Για το Νόμο που έδωσε το δικαίωμα στον Κουφοντίνα να παίρνει άδειες:

• Τροποποιήθηκε ο Νόμος, με το προηγούμενο καθεστώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είχε το δικαίωμα αδειών, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός. Μετά άλλαξα εγώ τη διάταξη και έδωσα βέτο στον εισαγγελέα καθώς θεώρησα τότε ότι τρομοκρατούνταν οι υπάλληλοι των φυλακών.

• Εγώ δεν κρίνω τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, ιδίως όταν μετέχει εισαγγελέας. Κρίνω μόνο το νομικό πλαίσιο που ψηφίζει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, που τότε ήταν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σχετικά με τους υπαινιγμούς που άφησε η Νέα Δημοκρατία για την κίνηση της κας Δημητρίου :

• Ελέχθη πάρα πολύ σωστά από τον κ. Σαλάτα προηγουμένως. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε κάθε δικαίωμα να ελέγξει ό,τι η ίδια έκρινε. Η δημοσιοποίηση όμως ποια έννοια είχε; Εγώ ψυχογράφημα στην κα Δημητρίου δεν μπορώ να κάνω αλλά είναι η ενέργειά της προφανώς άστοχη. Αν σκέφτηκε αυτό που λέτε, ότι με αυτή την κίνηση μπορεί να σταματούσε την απεργία πείνας ο Κουφοντίνας, αυτό είναι ακόμη χειρότερο, καθώς τότε δείχνει ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να εκβιάζεται. Ελπίζω να μην είναι έτσι.

Σχετικά με την προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωεκλογών και ότι αντί να συζητιούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα υπάρχει ένα κλίμα πόλωσης, καθώς και για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση:

• Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του; Μετά προφανώς πήρε κάποιες μετρήσεις και το “γύρισε”. Εμείς αποδεχόμαστε πλήρως την αρχική του τοποθέτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης.

• Όταν κανείς ορίζει το πεδίο ως ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό σημαίνει ότι ή κερδίζει ή χάνει.

• Αποδεχθήκαμε την ερμηνεία του Πρωθυπουργού η οποία διατυπώθηκε ευθέως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την τοποθέτηση που έπρεπε να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα. Όταν όμως ο Πρωθυπουργός “σηκώνει το γάντι” και λέει ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης, το θέμα και η ερμηνεία έχουν συμφωνηθεί.

• Το θέμα είναι την επόμενη μέρα μην έρθει ο κ. Τσίπρας και μας πει ότι “πήρε το μήνυμα…” και αρχίσει να “σφυρά κλέφτικα”. Εάν είναι ψήφος εμπιστοσύνης και χάσει στις ευρωεκλογές, πρέπει να παραιτηθεί. Τότε σημαίνει ότι αυτό που είπε το εννοούσε, αλλιώς μας “δούλευε” .

Για την περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι μια βραχεία κεφαλή της Νέας Δημοκρατίας, αν θα θεωρηθεί από τη Νέα Δημοκρατία ελπιδοφόρο ή και ψήφος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης:

• Εγώ δεν προβλέπω αυτό, μια νίκη με βραχεία κεφαλή. Εμείς αντιθέτως επιδιώκουμε μια ευρεία νίκη. Η νίκη είναι νίκη και ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό του, εφόσον έθεσε θέμα εμπιστοσύνης οφείλει να παραιτηθεί.

• Κρατάω από όσα είπε ο κ. Μπίστης τη χαρακτηριστική φράση “πρέπει να αναγνωρίσετε όλοι ότι σε αυτό ο κ. Τσίπρας δεν κορόιδεψε και είπε από την πρώτη στιγμή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία”. Αυτό βέβαια σημαίνει τι έκανε σε όλα τα άλλα…

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος πολιτικός και δεν είναι οικονομικά νεοφιλελεύθερος. Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερο ρεύμα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχολή του Σικάγο, δεν εκπροσωπείται στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί λαϊκή βάση, με διαχρονικά κεϋνσιανή στην ευρύτητά της οικονομική αντίληψη και αυτό εκφράζει.

• Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει δεδομένη θέση για την υποψηφιότητα του Προέδρου και δεδομένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο συνυπογράφει. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχει σε καμία ευρω-ομάδα, δεν μας έχει πει ποιον Πρόεδρο προσυπογράφει, τι θα κάνει την επόμενη μέρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν και τις νέες εξαγγελίες για καινούργιες παροχές:

• Εδώ βλέπουμε μια προσπάθεια να εμφανιστεί δήθεν ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι τμήμα ενός σχεδίου. Δηλαδή υπάρχει ένα πλεόνασμα και διανέμεται επί τη βάσει σχεδιασμού. Η πραγματικότητα είναι ότι κοιτάει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μετρήσεις και “δίνει”. Σήμερα ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο, οι 120 δόσεις, και πέντε με έξι τροπολογίες. Έχετε δει ποτέ συνολικό σχεδιασμό να έρχεται με πέντε ή έξι τροπολογίες πάνω σε νομοθέτημα και μόλις ψηφιστούν οι τροπολογίες, να ανακοινώνονται και νέες τροπολογίες για νέες παροχές; Αυτό είναι εξευτελισμός και συγχωρείστε μου τη λαϊκή έκφραση. Αυτό το πράγμα δεν το έχετε ξαναδεί.

• Να σας ανησυχεί η λογική μιας κυβέρνησης η οποία αντί σοβαρά να συζητήσει πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης και να βοηθήσουμε όλοι τους πολλούς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύεται τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια – που δεν μας γνωστοποιεί και με ακρίβεια – για να πετύχει τον επηρεασμό, για να μην πω εξαγορά, ψήφων.

• Πολύ καλά κάναμε που τα ψηφίσαμε αυτά τα μέτρα. Ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία και την έλλειψη ορθού διαλόγου, δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε την κοινωνία επειδή η κυβέρνηση πράττει έτσι. Να στερήσω εγώ από τον συνταξιούχο 100 ευρώ που τα χρειάζεται, επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί και δεν μας το έχει εξηγήσει; Δεν ξέρω αν οι παροχές είναι καταστροφικές. Δεν μας έχει εξηγήσει η κυβέρνηση ποιος είναι ο σχεδιασμός της, αν είναι σχεδιασμός και ποιο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt