Ο Νίκος Δένδιας στην εκπομπή «Ακραίως» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2018

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ακραίως» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία διαχρονικά έχει εσωτερική τρομοκρατία. Εάν θέλετε να συζητήσουμε γενικά το φαινόμενο της Δημόσιας Τάξης εγώ θα σας πω για το 2012-2014 που υπηρέτησα σε αυτό το Υπουργείο. Είναι γνωστοί όλοι οι δείκτες οι οποίοι ήταν απολύτως πτωτικοί την περίοδο αυτή ως προς την εγκληματικότητα. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας εξαλείφθηκαν φαινόμενα παράνομων δραστηριοτήτων σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Η ίδια η τρομοκρατία όμως είναι πολύ πιο περίπλοκο πράγμα.

• Καταρχήν η Ελλάδα έχει το εξής δυσάρεστο “προνόμιο”: Να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία έχει εσωτερική τρομοκρατία. Όχι ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά εσωτερική τρομοκρατία. Επί εποχής του κ. Χρυσοχοΐδη εξαρθρώθηκε η “17η Νοέμβρη” και θεωρήθηκε τότε στην κοινωνία – και είναι λογικό η κοινωνία να πιστέψει το καλό – ότι ξεμπερδέψαμε. Δυστυχώς δεν συνέβη αυτό και η τρομοκρατία επανεμφανίσθηκε πάλι.

• Όταν εξαρθρώθηκε λοιπόν η “17η Νοέμβρη”, κακώς τότε θεωρήθηκε ότι ξεμπερδέψαμε με την τρομοκρατία και υπήρξε χαλάρωση της επαγρύπνησης του Κράτους, διαχρονικά. Αυτό είναι έτσι. Από εκεί και πέρα, εάν με ρωτάτε αν είχε προσλάβει το Κράτος την πολυπλοκότητα του φαινομένου και αν μελετά τα αίτιά της, η πραγματικότητα είναι “ναι”. Εάν με ρωτάτε όμως αν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν, σας απαντώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο.

• Ο κοινός τόπος που βρίσκουμε είναι ότι το θεσμικό οπλοστάσιο της πολιτείας, οι Νόμοι και οι διατάξεις δηλαδή που υπάρχουν, είναι απολύτως επαρκές. Δεν χρειάζεται αυστηροποίηση, για έναν βασικό λόγο, ότι είναι όλα αρκετά αυστηρά. Τι χρειάζεται; Να εφαρμοστούν οι Νόμοι και εννοούμε να πάμε σε δύο επίπεδα.

• Στο κοινωνικό επίπεδο, να μην υπάρχει κοινωνική ανοχή στη βία και την παραβατικότητα. Να αποδεχθεί η κοινωνία μας στο σύνολό της ότι οι Νόμοι προστατεύουν τον αδύναμο, προστατεύουν τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη και πρέπει να εφαρμόζονται.

• Καταρχήν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν “κυνηγάει”, προς Θεού. Μην διανοηθεί κανείς ότι ο Υπουργός είναι αυτός ο οποίος είναι επικεφαλής των Αστυνομικών της χώρας. Ο Υπουργός είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τη δουλειά της και είναι ο βραχίονας προστασίας του Κράτους.

• Επί ημερών μου υπήρξαν σημαντικές συλλήψεις στο επίπεδο της τρομοκρατίας. Θυμίζω και την υπόθεση Μαζιώτη. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς μου είπε ότι θα πάω στο Υπουργείο Ανάπτυξης, του είπα ότι ο Μαζιώτης έχει εντοπισθεί και τις επόμενες μέρες θα συλληφθεί. Ουδέποτε, κανείς Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που έκανε σοβαρά τα καθήκοντά του, είχε θέμα επιλογής μεταξύ “καλής” και “κακής” τρομοκρατίας. Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνει κανείς, αλλά δεν υπάρχει και διακριτική ευχέρεια.

• Αυτό το οποίο όμως πρέπει να γίνει συνολικά στο πολιτικό σύστημα – και δεν είναι πάντα έτσι για μην κοροϊδευόμαστε – είναι να υπάρχει κάθετη και απόλυτη καταδίκη της βίας. Χωρίς “αλλά”. Για παράδειγμα, όπως έλεγαν κάποιοι σε αυτό το στούντιο και σε αυτό το κανάλι “και τα μνημόνια δεν ήταν βία;”. Όταν καταδικάζεις τη βία και πάμε σε τέτοιες εξισώσεις, τότε χάσαμε το επιχείρημα. Λέχθηκε επανειλημμένως και όχι μόνον από ένα άτομο, με τη λογική της αιτιολόγησης, για να μην πω με τη λογική της δικαιολόγησης.

• Εγώ αυτό που ζητώ είναι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να καταδικάζει τη βία απολύτως, ξεκάθαρα, χωρίς “αλλά” και “ίσως”. Να τελειώνουμε με αυτά τα πράγματα και το Κράτος να επιβάλλει τους Νόμους, διότι μπορεί απολύτως να το κάνει. Όταν βεβαίως όμως έχουμε περιόδους – αναφερθήκατε προηγουμένως σε απελθόντα Υπουργό – που το Κράτος δεν επιβάλλει το Νόμο, παραιτείται μόνο του από την επιβολή του Νόμου, δηλαδή παραιτείται μόνο του από την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, τότε τι περιμένεις να γίνει; Μπάχαλο θα γίνει.

• Η τοποθέτηση του κ. Σαλάτα προηγουμένως ήταν πολύ σωστή, θέλω να την υπογραμμίσω, όπως και να υπογραμμίσω ότι σωστά απεδόθη πολιτική ευθύνη, γιατί δεν μπορεί να λέμε “η κα Θάνου…” και να αφήνουμε έξω τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων. Δεν μπλέκω τον κ. Σαλάτα, παίρνω την τοποθέτησή του και λέω: Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει απόλυτη ευθύνη όταν παίρνει έναν ανώτατο δικαστή, τον κάνει σύμβουλό του και θέλει να τον βάλει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία κατά τεκμήριο έχει την ανεξαρτησία ως κύριο κριτήριο. Ουδείς αλάνθαστος, αλλά αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι πέραν κάθε λογικής.

• Στην τοποθέτηση που κάνει ο κ. Δημητρακόπουλος, να καταργηθεί το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο στους δικαστές, θα ήθελα να πω ότι έχει δίκιο, μετά την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ. Να σας είμαι ειλικρινής, δεν είχα αυτή την άποψη αλλά μετά την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο αντιμετώπισης συνολικά της Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όλα αυτά να επανεξεταστούν. Πρέπει να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη απέναντι στην πολιτική εξουσία, όπως ασκήθηκε αυτά τα χρόνια.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt