Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Νίκου Δένδια, στη Βουλή (31/01/12)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

03-02-2012

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να δεχθεί συζήτηση ρύθμισης για την αποφυλάκιση κρατουμένων, με ποινή η οποία υπερβαίνει τα πέντε έτη. Το θέμα το έθεσε κατ’ απόλυτο τρόπο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δώσαμε τρεις φορές την ευκαιρία στον Υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξει στάση. Εφόσον επιμένει, δεν έχουμε τίποτε άλλο να συζητήσουμε.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύρια Πρόεδρε, θέλω μια σαφή δήλωση του κυρίου Υπουργού και τον παρακαλώ γι’ αυτό.Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφραστεί επανειλημμένως και δια του ομιλούντος και δια της εισηγήτριάς μας τη κ. Μαρία Κόλλια και δια του τομεάρχη Δικαιοσύνης τον κ. Κώστα Τζαβάρα.Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να δεχθεί συζήτηση ρύθμισης, η οποία υπερβαίνει τα πέντε έτη. Αυτό ετέθη κατά τρόπο απόλυτο και από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών. Πληροφορούμαι –δεν το γνωρίζω- ότι παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Αρχηγός του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.Επίσης, συγχωρείστε με να πω το εξής: Επανειλημμένως από τη αρχή αυτής της διαδικασίας σε όλες τις φάσεις –στην πρώτη ανάγνωση, στη δεύτερη ανάγνωση, στην Επιτροπή, στην Ολομέλεια- οπουδήποτε έχω παρακαλέσει τον κύριο Υπουργό να μην φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια αυτή τη ρύθμιση.Θα παρακαλέσω, λοιπόν –γιατί απ’ αυτό συναρτάται η στάση μας- να έχω μια ευθεία απάντηση από τον Υπουργό.Το άρθρο 1, πώς έρχεται προς ψήφιση, κύριε Υπουργέ; Εάν μεν κάνετε μια νομοτεχνική βελτίωση και αλλάζετε το περιεχόμενο, τότε έχει καλώς, να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Εάν όμως, εμμένετε –οφείλω να πω καθόσον πληροφορούμαι- χωρίς την ανάλογη εξουσιοδότηση και χωρίς να εκφράζεται δι’ αυτής η κυβερνητική συνοχή ως προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά αποτελεί προσωπική σας ανεξήγητη πρωτοβουλία και εάν εισάγετε αυτό το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί με το άρθρο 1, όπως το έχετε διατυπώσει εδώ και κατά του οποίου έχει εκφράσει ρητή αντίθεση και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής –είμαι βέβαιος ότι έχετε μπροστά σας την έκθεση, η οποία θέτει θέματα συνταγματικότητας και την έχουν δει οι συνεργάτες σας- σας παρακαλώ να μας το δηλώσετε, γιατί απ’ αυτό συναρτάται η στάση μας.Εδώ δεν ήρθαμε για να συζητήσουμε το άρθρο 1. Εδώ ήρθαμε για να ακούσουμε, έτσι όπως το θέτετε εάν εσείς έχετε αλλάξει στάση επ’ αυτού το οποίο φέρετε. Αυτό το οποίο φέρετε για εμάς είναι απαράδεκτο και δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Αυτό ετέθη σαφώς από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και δεν πρόκειται να καθίσουμε να το συζητήσουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η θέση μας υπήρξε σαφής από την αρχή. Δεν θα επεκταθώ σε όσα θίξατε, νομίζω ότι δεν έχει έννοια στην παρούσα φάση. Μπορούν όλα να απαντηθούν κάλλιστα, αλλά εδώ κάνουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αντιλαμβάνομαι καταρχήν από τα λεγόμενά σας, παρ’ όλο που εσείς δεν θέλετε να το πείτε ρητά –αν αντιλαμβάνομαι λάθος, σας παρακαλώ να με διορθώσετε- ότι το άρθρο 1, παράγραφος 1 δεν υφίσταται πλέον ως η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης…Αντιθέτως, εισάγεται με αλλαγή της λέξεως το «δέκα» ως «πέντε» και με απαλοιφή της παραγράφου γ΄ του ιδίου άρθρου. Είναι έτσι; Ομιλείτε για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Φαντάζομαι, ότι οι συνεργάτες σας, οπίσω ευρισκόμενοι και ευάριθμοι, θα έχουν ήδη αναλύσει τις πιθανότητες αλλαγής αυτού του άρθρου.Επ’ αυτού του άρθρου, το οποίο εγώ, για να σας διευκολύνω, διορθώνω, είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Γενική συζήτηση, εγκυκλοπαιδικής μορφής περί του μέλλοντος του σωφρονιστικού συστήματος των αδιεξόδων του κ.λπ. δεν είναι η στιγμή να κάνουμε, κύριε Υπουργέ. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά.Επειδή αναφέρεστε δε σε επείγον, θα μου επιτρέψετε να σας πω –αυτό, όμως, ως απλό παράπονο ως Βουλευτού και όχι ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου- ότι εδώ και είκοσι μέρες σας έχω ζητήσει δια ερωτήσεως τα στατιστικά στοιχεία στα οποία αναφερθήκατε και ακόμη τα περιμένω, για να μπορούμε να σταθμίσουμε ακριβώς ποια κατηγορία και ανά αδίκημα, ευεργετεί η παρούσα διάταξη.Οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας -και προφανώς επ’ αυτού έχετε γνώση ότι ρωτήθηκε, γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο- δεν έκριναν ότι θα πρέπει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει γνώση ανά κατηγορίας συγκεκριμένου αδικήματος όχι ονομάτων, αδικημάτων, για να σταθμίσει τον κίνδυνο που η ελληνική κοινωνία διατρέχει από τη διάταξη την οποία εισηγείστε. Είναι τόσο επείγουσα κατά την κρίση σας που επί είκοσι ημέρες δεν θέλατε να μου απαντήσετε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό είναι παρελθόν.Έρχομαι στο παρόν. Αντιλαμβάνομαι ορθά ότι η λέξη «δέκα» μετατρέπεται σε λέξη «πέντε» και η παράγραφος γ΄ απαλείφεται; Παρακαλώ, αν έχετε την καλοσύνη και με όλο το σεβασμό, στην ερώτηση που σας θέτω να μου απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, από την πρώτη στιγμή που κατετέθη αυτό το νομοσχέδιο, πριν έρθει καν για πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή, σας εκλιπάρησα, δεν σας παρακάλεσα, σας εκλιπάρησα και προσωπικά, το θυμάστε στην Επιτροπή, στην Αίθουσα 151, να μην το φέρετε. Επανειλημμένως σας έθεσα την κόκκινη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας. Έφθασε ο Πρόεδρος…της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αντώνης Σαμαράς να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.Σας παρακαλώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, με όλο το σεβασμό που ειλικρινώς τρέφω προς το πρόσωπό σας, είναι η τελευταία φορά που διατυπώνω την παράκληση. Βαρέθηκα κατά τη συζήτηση αυτού του νομοθετήματος, να λέω τις λέξεις «σας παρακαλώ» και «σας εκλιπαρώ» και να με αγνοείτε. Σας παρακαλώ, λοιπόν, για τελευταία φορά. Για εμάς είναι κομβικό θέμα δημόσιας ασφάλειας, σας το ξεκαθαρίζω. Δεν θα το έθετε αλλιώς ο κ. Σαμαράς στον κ. Παπαδήμο σε αυτές τις ώρες για τη χώρα. Πώς εισάγεται από την Κυβέρνηση το συγκεκριμένο; Εισάγεται με το «πέντε» και χωρίς την παράγραφο γ΄; Άλλως, εσείς μπορεί να εισάγετε ό,τι θέλετε, είναι δικό σας θέμα, με απόλυτο σεβασμό, αλλά και εμείς έχουμε δικαίωμα καθορισμού και αυτοκαθορισμού της θέσης μας απέναντι στη νομοθετική προσωπική σας πρωτοβουλία, διότι δεν είναι της Κυβέρνησης.Εγώ σας το λέω για να μην θεωρήσετε ότι σας εκπλήσσω. Εάν εμμείνετε σ’ αυτό, εμείς στην Αίθουσα προς συζήτηση αυτού του πράγματος, δεν πρόκειται να παραμείνουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλουμε να δηλώσουμε ότι κατά συνέπεια εφόσον ο κύριος Υπουργός δεν δέχεται αυτό που εμείς προτείνουμε, αποχωρούμε ως Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση και από κει και πέρα ας τα βρει ο κύριος Υπουργός με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις φορές την ευκαιρία. Προφανώς δεν την επιθυμεί. Το θέμα έχει λήξει.Ευχαριστούμε πολύ.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt