Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του Σ/Ν του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση» (09/04/12).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25-04-2012

«Κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, έχω μπροστά μου την προσθήκη-αναδιατύπωση στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου το οποίο προ ολίγων λεπτών καταθέσατε στη Βουλή και το οποίο προφανώς περιλαμβάνει και δαπάνη για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή τους Έλληνες αστυνομικούς.

Για να το αποκωδικοποιήσω, δηλαδή για τους συνάδελφους, προδήλως η ρύθμιση αυτή αναγνωρίζει αυτό το οποίο ο Εισηγητής μας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος και ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νάκος, και πολλοί εξ’ ημών διατύπωσαν σε αυτή την Αίθουσα ως άποψη, ότι δηλαδή από την εκλογική διαδικασία δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι Έλληνες αστυνομικοί υπάλληλοι.

Κατ’ αρχήν για λόγους λογικής αναγκαιότητας. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές χωρίς την παρουσία τους και νομίζω ότι θα αποτελούσε φενάκη η απαίτηση της κοινωνίας, η παρουσία της αυτή όχι να μην έχει το ίδιο αντίτιμο το οποίο έχει η παρουσία οιουδήποτε άλλου, αλλά αντιθέτως να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολίτη.

Οφείλω να πω, κύριε Αποστολάκο –και παρακαλώ διαβιβάστε το και στον κ. Νάκο, ο οποίος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αίθουσα- ότι ενεργήσατε με απόλυτη ευθυκρισία και καλώς καταθέσατε το συγκεκριμένο. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από τους Έλληνες αστυνομικούς. Θα εκτιμηθεί όχι μόνο για τα ποσά τα οποία θα λάβουν –δεν είναι σημαντικά- αλλά επειδή ακριβώς η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται στήριξη αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται στήριξη και αναγνώριση του πολύ σημαντικού ρόλου τον οποίο επιτελεί και του ακόμη σημαντικότερου τον οποίο καλείται να επιτελέσει.

Όποιος πήρε σήμερα εφημερίδα, την πρώτη σελίδα των περισσοτέρων εφημερίδων «κοσμεί» -σε εισαγωγικά και είναι μεγάλα τα εισαγωγικά- η εικόνα του αιμόφυρτου οργάνου της τάξεως, ενός Έλληνα πολίτη ο οποίος εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του έπεσε θύμα επίθεσης. Οφείλω αφενός να μεταφέρω στον ίδιο τη συμπάθειά μου και τη συμπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου όμως να πω ότι αυτό το παραμύθι εν πάση περιπτώσει της άνομης συμπεριφοράς απέναντι στα όργανα της τάξης πρέπει να σταματήσει.

Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εκλογές θα λάβει αυτά τα μέτρα που από αυτό το Βήμα έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, και αποτελούν συνέχεια του ίδιου νομοθετικού πλαισίου που η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε και που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτα λοιδόρησε, μετά κατηγόρησε, μετά επέτρεψε να ατονήσει, με αποτέλεσμα μαζί με πολλά άλλα να έχουμε αυτή την εικόνα στη δημόσια ασφάλεια στη χώρα.

Κύριε Υπουργέ, θα προσυπογράψω τα περισσότερα από όσα είπατε για το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Θα μου επιτρέψετε να συνυπογράψω, όχι μόνο αυτά που είπατε αλλά και το ύφος με το οποίο τα είπατε και την δύσκολα υποκρυπτόμενη πικρία σας για την υποκρισία που πάρα πολλές τοποθετήσεις από αυτό εδώ το Βήμα είχαν για αυτή την υπόθεση.

Κυρίες και κύριοι, η χώρα βρίσκεται σε μια πάρα, πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι οι όποιες υποκριτικές φωνές από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στην παραμονή των εκλογών παριστάνουν έκπληκτοι ότι για πρώτη φορά ανακαλύπτουν τραγικά πράγματα τα οποία γίνονται εις βάρος του Έλληνα πολίτη και τα οποία για πρώτη φορά στη ζωή τους ως εάν προήρχοντο από πολιτική παρθενογένεση καταδικάζουν σκαιά.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι πάρα πολύ εύκολο σήμερα να πετροβολάει κανείς αυτό που όπως ο καθένας ονομάζει πολιτικό σύστημα της χώρας. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολο ό καθένας, ο οποίος μετείχε για δεκαετίες σε αυτό το σύστημα, να προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα και να παριστάνει ότι δεν είναι πλέον μέλος του, ότι ανήκει σε κάτι άλλο, κάτι καινούριο και προέρχεται από μία καινή αντίληψη των πραγμάτων, τελείως διαφορετική. Αυτά δεν γίνονται και δεν είναι σοβαρά. Αυτά δεν είναι καθόλου σοβαρά!

Αυτός ο νόμος ισχύει και φέρει υπογραφές και ψήφους πάρα πολλών από όσους τον καταδίκαζαν εδώ πέρα προ ολίγου. Και ορθά είπε ο Υπουργός ότι η τροπολογία η οποία κατατίθεται δεν αφορά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων, ούτε καν αλλαγή του ποσού που θα λάβουν τα κόμματα, αλλά απλώς τρόπο καταβολής δύο ή τριών δόσεων. Και αυτό ήταν όλο.

Κύριε Μαρκογιαννάκη, χαίρομαι που μου διατυπώνετε εκτός Κανονισμού ερωτήσεις. Εγώ σας ερωτώ, λοιπόν, για τους Βουλευτές ισχύει ο Κανονισμός της Βουλής ή εσείς τον παραβιάζετε όποια ώρα σας αρέσει για να πείτε ό,τι θέλετε από το έδρανο στο οποίο κάθεστε;

Μάλιστα. Η άποψη σας προφανώς διατυπώνεται με χαρακτήρα απειλής, «θα τα ακούστε τώρα!». Είμαι βέβαιος, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, ότι η άνοδός σας στο Βήμα θα γίνει δεκτή με ουρανομήκη χειροκροτήματα. Είμαι βέβαιος, ότι η ελληνική κοινωνία θα κρέμεται από τα χείλια του κόμματός σας για να ακούσει τι κενό θα φέρετε στην Ελλάδα μετά τη σωρευτική σας νίκη στις επόμενες εκλογές. Είμαι απολύτως βέβαιος για όλα αυτά.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ακριβώς επειδή η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη στιγμή –και δεν απευθύνομαι βέβαια σε εσάς προσωπικά, προς θεού, άλλωστε μου είστε συμπαθής και το ξέρετε- είναι καλό να μην παίζουμε σε αυτή τη φάση. Είναι καλό να λέμε στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια και να την λέμε με σοβαρότητα, με σεμνότητα, με χαμηλούς τόνους. Και η αγωνία μας, η οποία είναι κατανοητή για την πολιτική επιβίωση πολλών εξ’ ημών, να μην οδηγεί σε απόψεις οι οποίες στην πραγματικότητα ροκανίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο δεν καθόμαστε μόνο εμείς –αυτό εάν θέλετε είναι τελείως αδιάφορο- αλλά κάθεται η πατρίδα, το έθνος, το μέλλον του τόπου. Πρέπει να είμαστε απολύτως σοβαροί.

Επανέρχομαι, τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, για να σας ρωτήσω κάτι για το οποίο στην Επιτροπή μου είχατε πει –εάν θυμάμαι καλά- ότι θα είναι έτσι, την απόσυρση της διάταξης που αφορά τους αντιδημάρχους των δέκα μικρών νησιών της Ελλάδας, την κατάργησή τους. Έχει αποσυρθεί από το νομοθέτημα αυτό; Με συγχωρείτε που σας ρωτώ.

Και για αυτό θέλω να εκφράσω και την προσωπική μου ευαρέσκεια και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πίστευε και πιστεύει ότι είναι απολύτως απαραίτητο αυτά τα δέκα μικρά νησάκια να έχουν τη στοιχειώδη εκπροσώπηση.

Ούτως ή άλλως, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» τα έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Η παρουσία ενός αντιδημάρχου νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθάει να ελαττωθούν ως προς τα νησιά αυτά οι δυσμενείς συνέπειες.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt