Ομιλία στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 (22/02/12)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

01-03-2012

«Έχουμε την απόλυτη και εδραία πεποίθηση ότι εγκληματικές πολιτικές παραλείψεις και πράξεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου οδήγησαν τη χώρα στην έσχατη ανυποληψία και ότι αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις πρέπει να αναζητηθούν. Και αφού αναζητηθούν, πρέπει να καταλογιστούν. Και σας λέγω ξεκάθαρα ότι καμία προσπάθεια αμνήστευσης, μέσα από εσωτερικούς διακανονισμούς του ΠαΣοΚ κι εκμετάλλευση της στήριξης που εμείς παρέχουμε, με εθνικό κριτήριο, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δε θα αποτρέψει αυτό που είναι εθνικά ωφέλιμο και είναι εθνικά απαραίτητο: ο ελληνικός λαός να γνωρίζει την αλήθεια και οι υπαίτιοι να έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους όταν η ώρα το καλέσει».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Φαντάζομαι ότι κατ’ αναλογίαν των τριών λεπτών του κ. Βενιζέλου, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να έχω χρόνο περίπου δυόμισι ή τριών ωρών!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κατ’ αναλογίαν των δεκαοχτώ λεπτών από τα οποία διέθεσα επτά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Επτά λεπτά μιλήσατε; Αν ο υπολογισμός σας, κύριε Αντιπρόεδρε, επί των οικονομικών της χώρας είναι ανάλογος της αντίληψης που έχετε περί του χρόνου, τότε φοβούμαι ότι η χώρα κινδυνεύει πάρα πολύ ακόμη και τις λίγες μέρες που θα βρίσκεστε ακόμη σ’ αυτή τη θέση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δένδια, μην δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς λόγο. Αρχίστε την ομιλία σας. Ο Αντιπρόεδρος έχει δικαίωμα να μιλήσει δεκαοχτώ λεπτά. Εσείς γιατί κάνετε παρατηρήσεις σαν να είστε Προεδρείο; Εάν θέλετε, να απευθυνθείτε σ’ εμένα. Δεν είναι σωστό να δημιουργούμε εντυπώσεις επί παντός. Προς Θεού! Σας παρακαλώ!

Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε Δένδια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω το λόγο, αλλά οφείλω να πω ότι η προεδρία σας αποτελεί απόλαυση για το δίκαιο χαρακτήρα της!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τώρα τι θέλετε να πείτε με αυτό, κύριε Δένδια;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλω να πω κάτι. Το λέγω, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι απρεπής ο λόγος σας κι έχετε και άδικο επίσης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατά την κρίση σας, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δηλαδή η απρέπεια είναι για να καλύψετε το άδικο του θέματος. Νομίζετε ότι με την απρέπεια θα με πείσετε ή θα πείσετε τους συναδέλφους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατά την κρίση σας είναι απρεπής ο λόγος μου. Κατά τη δική μου άποψη, είναι απρεπής η προεδρία σας κι αποτελεί προσβολή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μη με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη. Είναι ντροπή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορείτε να ανακαλέσετε στην τάξη όποιον θέλετε, όταν θέλετε, όπως θέλετε. Πολύ λίγο με αφορά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι ντροπή. Χωρίς λόγο δημιουργείτε θέμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Πώς μιλάτε έτσι, κύριε Πρόεδρε; Μπορεί να κάνει τέτοιες αξιολογήσεις; Να του λέει ντροπή του; Όχι δεν είναι έτσι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργείτε θέμα τώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ούτε τον Κανονισμό δεν ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τον Κανονισμό; Υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός και Αντιπρόεδρος έχει δικαίωμα να μιλήσει 18 λεπτά.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μεροληπτείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ.

Δεν βλέπετε ότι υβρίζει το Προεδρείο χωρίς λόγο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν προεδρεύετε στην Κοινοβουλευτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Προεδρεύετε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Δένδια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να έρθω σε αντίφαση με τον εαυτό μου. Σήμερα το πρωί μιλώντας απ’ αυτό το Βήμα είπα πράγματα που ήταν πάρα πολύ κοντά σε όσα προηγουμένως είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Είπα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή κρίση. Και αναλόγως αυτής της υπαρξιακής κρίσης πρέπει να είναι η τοποθέτηση του καθενός από εμάς. Είπα και ξαναλέω ότι σέβομαι απολύτως όλες τις απόψεις που διατυπώνονται αυτή την κρίσιμη ώρα. Αλλά είναι βέβαιο και πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια, σε κάθε ψήφο, σε κάθε θέση, σαφής αίσθηση της κρισιμότητας της στιγμής.

Οφείλω, λοιπόν, να πω ότι η πρόταση των αγαπητών συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα της τεχνητής αύξησης του ελλείμματος του 2009 σήμερα, υπ’ αυτές τις συνθήκες που υποβάλλεται, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών είναι μια πρόταση και μια θέση που δε βοηθά την ελληνική κοινωνία, πρώτον, να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης που απειλεί τη χώρα και δεύτερον, να συνταχθεί συγκροτημένη πίσω από τις πολιτικές αυτές που δημιουργούν όχι βεβαιότητα, με κανένα τρόπο, αλλά παράθυρο ελπίδας εξόδου από την κρίση.

p style=»text-align: justify;»>Ήλπιζα πραγματικά ακούγοντας την πολύλεπτη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και το εκτεταμένο σκεπτικό του ότι μετά από ένα «επειδή» όσα και τώρα και συνεχώς λέγω θα κατέληγε σε ένα «δια ταύτα» που θα είχε λογική συνέπεια με το «επειδή».

Ήλπιζα ότι δεν θα ακολουθούσε τους 3 προηγούμενους τοποθετηθέντες υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και νυν της Κυβέρνησης Παπαδήμου, στην αδιέξοδη προσπάθεια να εκμαιεύσουν από την Εθνική Αντιπροσωπεία ψήφιση μιας εξεταστικής επιτροπής ολίγων ημερών για ένα μείζον θέμα το οποίο πραγματικά πρέπει να απασχολήσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και την ελληνική κοινωνία. Αλλά πότε; Όταν ο χρόνος είναι εύθετος και όταν η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει τη δυνατότητα να το πράξει.

Μου θυμίζει, ειλικρινώς, η τοποθέτηση αυτή την προσπάθεια να αποκτήσουμε κάποιο μικρό τακτικό πλεονέκτημα και να προσπαθήσουμε μέσα από ένα πόρισμα μιας επιτροπής, που κανένα βάρος δεν πρόκειται να έχει στην ελληνική κοινωνία και καμιάς προσοχής δεν πρόκειται να τύχει, να αμνηστεύσουμε αδικήματα βαρύτατα.

Δε μιλάω για ποινικά αδικήματα, διότι αυτό δεν είμαι θέμα της παρούσας συζήτησης, αλλά τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο βαρύτατα αδικήματα που οδήγησαν τη χώρα σε μια τεράστια εθνική ταπείνωση, στην εν την πράξη χρεοκοπία. Απομείωσαν το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων πολιτών δραματικά και έθεσαν πραγματικά τη χώρα προ υπαρξιακής αγωνίας.

Είναι απολύτως βέβαιο και το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ο καθένας απ’ αυτούς ξεχωριστά, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποια πεποίθηση έχουν, ότι τα γενόμενα από την Κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, το 2010, είναι οι κύριοι παράγοντες που η χώρα βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή την έσχατη υπαρξιακή αγωνία. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, προσπαθούμε με κάθε τρόπο που μπορούμε, αναλαμβάνοντας εμείς από την πλευρά μας ένα τεράστιο και βαρύτατο πολιτικό κόστος, να δώσουμε στη χώρα αυτή και σ’ αυτό το λαό ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η πρόταση των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνιστά άνευ σημασίας πρόκληση. Θα είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό –και δεν πρόκειται να εκμεταλλευθώ το χρόνο- γιατί βαθύτατα πιστεύω ότι πίσω από την ακατάσχετη φλυαρία, σπανίως κρύβεται η ουσία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το οποίο καλούμεθα να ψηφίσουμε σήμερα δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σας προλέγω κατ’ αρχήν ότι αν κρίνεται εσείς να το ψηφίσετε εμείς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σ’ αυτό.

Σας λέω πάλι επίσης, κάτι που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είχε πει εδώ και δυο περίπου χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία, όταν με την εντολή του ελληνικού λαού θα έρθει στα πράγματα, θα κάνει μια μόνο εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Όχι μόνο για το στενό θέμα του 2009, αλλά για την ελληνική οικονομία. Γιατί είναι αυτονόητο, όταν μπορέσουμε και διασώσουμε τη χώρα, από εκεί και πέρα έχουμε απόλυτη υποχρέωση να εξηγήσουμε στην ελληνικό λαό γιατί φθάσαμε ως εδώ σήμερα. Γιατί είναι απολύτως βέβαιο για μας είναι εδραία μας πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Δεν ήταν μια μηχανιστική προσέγγιση των πραγμάτων που παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων υπουργών και αρχόντων του τόπου οδήγησε την πατρίδα εδώ.

Έχουμε την απόλυτη και εδραία πεποίθηση ότι εγκληματικές πολιτικές παραλείψεις και πράξεις της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου οδήγησαν τη χώρα στην έσχατη ανυποληψία και ότι αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις πρέπει να αναζητηθούν. Και αφού αναζητηθούν πρέπει να καταλογιστούν.

Και σας λέγω ξεκάθαρα ότι καμία προσπάθεια αμνήστευσης, μέσα από εσωτερικούς διακανονισμούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκμεταλλευόμενοι τη στήριξη που εμείς παρέχουμε με εθνικό κριτήριο στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, δε θα αποτρέψει αυτό που είναι εθνικά ωφέλιμο και είναι εθνικά απαραίτητο: ο ελληνικός λαός να γνωρίζει την αλήθεια και οι υπαίτιοι να έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους όταν η ώρα το καλέσει.

Θέλω να πω επίσης ότι σέβομαι και αντιλαμβάνομαι τα πάντα. Αλλά θέλω να καταλογίσω απόλυτη πολιτική ανειλικρίνεια στον πρώην Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήρθε στην Αίθουσα αυτή και παρέστησε τα στοιχεία ως εάν η πορεία μας προς την χρεοκοπία να ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί και ως αν ο ίδιος να μην έχει την παραμικρή ευθύνη.

Εν πάση περιπτώσει αυτή η εξεταστική επιτροπή είναι απλώς μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να φανερωθεί στην ελληνική κοινωνία προ των εκλογών η πασίδηλη αθωότητά του για τα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι καιροί ου μαινετοί. Η χώρα μέσα σε λίγες μέρες θα πάει σε εκλογές είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε. Διότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να λάβει θέση απέναντι στο μείζον δίλημμα της χώρας. Και το μείζον δίλημμα της χώρας είναι μεταξύ της ύπαρξής της και της ανυπαρξίας της. Και αν έχετε την εντύπωση ότι τέτοια τερτίπια μπορεί να καθυστερήσουν την προσφυγή στη λαϊκή κρίση, είστε απολύτως γελασμένοι.

Τελειώνοντας, σας λέω το εξής. Εμείς σε αυτά δε μετέχουμε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου με κάθε τρόπο που μπορούμε, όσο η Κυβέρνηση αυτή επιτελεί το εθνικό έργο που είναι απαραίτητο.

Και από εκεί και πέρα, όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί τις αμέσως προσεχείς μέρες θα προσφύγουμε στην ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία θα έχει την απόλυτη κρίση να εκφράσει την άποψή της για το ποιος και για το πώς θα την οδηγήσει με ασφάλεια μέσα από τις κρίσιμες στενωπούς που τώρα διέρχεται σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Αντιπρόεδρε, έχετε καλύψει ήδη 10 λεπτά. Θα σας δώσω άλλα 8 λεπτά.

Έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Παίρνω το λόγο μετά την ομιλία αυτή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή ο κ. Δένδιας μίλησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και όχι ως Βουλευτής που ασκεί το δικαίωμα της κατά συνείδηση ψήφου και έκφρασης του λόγου του, γιατί είναι η στιγμή πολύ κρίσιμη και γιατί θέλω να κάνω ένα κάλεσμα στην κοινή λογική να επανέλθει στην Αίθουσα. Νομίζω ότι ξαφνικά εξαφανίστηκε η κοινή λογική και εξαφανίστηκαν και οι προϋποθέσεις να διατηρήσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα.

Ο κ. Δένδιας μίλησε με ύφος εισαγγελικό και με ορολογία εισαγγελική. Μίλησε για αδικήματα, για καταλογισμό, για ευθύνες, για ευθύνες που θα διερευνηθούν και θα καταλογιστούν. Ήταν εισαγγελικός και απειλητικός. Και μας είπε, ούτε λίγο- ούτε πολύ, ότι θα πάμε σε εκλογές και μετά θα συγκροτηθεί μια νέα Βουλή, θα υπάρξει μια νέα Κυβέρνηση.

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του. Προφανώς έχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα ανοίξει τους φακέλους και θα διερευνήσει τι; Θα διερευνήσει όχι το πώς φτάσαμε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, αλλά εάν ήταν σωστή ή λανθασμένη η καταγραφή η στατιστική του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Πρόκειται για μία καταπληκτική επιχειρηματολογία, μία επιχειρηματολογία απειλητική, ρεβανσιστική, που δεν έχει καμία αίσθηση του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο λαό, που δεν αντιλαμβάνεται πόσο εκτεθειμένο είναι το πολιτικό σύστημα και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, που δεν αντιλαμβάνεται τι έχει να κάνει η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση, τι Γολγοθά έχει να περπατήσει, τι σταυρό έχει να σηκώσει.

Και, βεβαίως, πρόκειται για μία ομιλία η οποία υπονομεύει τα θεμέλια της Κυβέρνησης Συνεργασίας υπό τον κ. Παπαδήμο, γιατί κάθε κυβέρνηση συνεργασίας προϋποθέτει έναν πολιτισμό συνεργασίας, ένα ύφος, μία συνείδηση συνευθύνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά νομίζω ότι πρέπει να συνέλθουμε, να αντιληφθούμε τα πράγματα, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να περιπέσουμε στη δευτέρα πλάνη που θα είναι χείρον της πρώτης.

Είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη διαδικασία έγκρισης του νέου προγράμματος, ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τέσσερα χρόνια. Πράγματι, βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τέσσερα χρόνια, από το 2008. Και το τραγικό δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ήξερε πως η χώρα του είναι σε ύφεση, δεν ήξερε τα μεγέθη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την προοπτική το χρέος να γίνει μη διαχειρίσιμο, αλλά το ότι ούτε η κυβέρνηση, που ήταν στα πράγματα, το ήξερε, ούτε η πλειοψηφία, που υπήρχε στη Βουλή μέχρι το 2009, το ήξερε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Έχουμε πολλές φορές ασκήσει σκληρή αυτοκριτική ως κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ως ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση μέχρι το σχηματισμό της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου, γιατί είχαμε κι εμείς πει διάφορα πράγματα προεκλογικά, πριν τις εκλογές του 2009 και είχαμε μία αντίληψη. Και η αντίληψη αυτή κυριαρχούσε και τους πρώτους μήνες της θητείας της παρούσας Βουλής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για σκεφτείτε όμως: Αυτά συνέβαιναν μετά τη διαμόρφωση των καταστάσεων. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα, όμως, επί των ημερών κάποιων άλλων είχαν συντελεστεί.

Και τώρα θα διερευνήσουμε τι; Θα διερευνήσουμε εάν η Eurostat υπέβαλε, ως ηθικός αυτουργός, την ΕΛΣΤΑΤ να αυξήσει τεχνητά το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 από το 13,6% στο 15,7% ή από το 13,8% στο 15,6%. Λες κι αν έμενε το έλλειμμα στο 13,5%, θα υπήρχε τίποτα διαφορετικό.

Δύο τοις εκατό ήταν το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό του 2009. Στην επιεική εκδοχή, την προεκλογική, μιλούσατε για έλλειμμα 6%. Και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος είχε διοριστεί επί των ημερών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, έχει κατ’ επανάληψη πει, απευθυνόμενος στις Επιτροπές της Βουλής, ότι είχε προειδοποιήσει τους πάντες σε όλους τους τόνους. Και με τις προεκλογικές του παρεμβάσεις και συνεντεύξεις είχε επισημάνει το πρόβλημα.

Άρα, τι λέμε εδώ τώρα;

Ούτε έλαβε υπόψη του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αυτό που είπα, για το τι πρόκειται να κληθεί να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία και όλη η Βουλή την Τρίτη σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία, σε σχέση με τις θεσμικές εγγυήσεις που περιβάλουν την ΕΛΣΤΑΤ, τη σχέση της με τη Eurostat, το ρόλο του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων; Μήπως νομίζετε ότι αυτά δεν είναι μέσα στο πακέτο των προαπαιτούμενων ενεργειών…

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε το είπατε αυτό;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): …η εκπλήρωση των οποίων είναι απόλυτη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζετε ότι θα περάσει αυτό;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Σας το είπα τη στιγμή που το έμαθα. Όπως πήρα από τις Βρυξέλλες τον κ. Σαμαρά και του είπα για τη μάχη που δίνουμε για το λεγόμενο «δεσμευμένο λογαριασμό».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν νομίζετε ότι θα περάσει…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Γιατί και ο Πρωθυπουργός κι εγώ ήμασταν αποφασισμένοι να μη δεχθούμε την πρόταση των θεσμικών μας εταίρων για δεσμευμένο λογαριασμό τηρούμενο σε τράπεζα του εξωτερικού, που θα αλλοίωνε πλήρως το σύνολο της δημοσιονομικής διαχείρισης της χώρας και θα την καθιστούσε προτεκτοράτο.

Σας ενημερώνουμε αμέσως!

Θέλετε να διαχειριστείτε από θέση ισχυρότερη κοινοβουλευτικά –αυτή είναι η φιλοδοξία σας και είναι θεμιτή για κάθε κόμμα- τις τύχες της χώρας. Αυτά τα προβλήματα έχει η διαχείριση της τύχης της χώρας. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να απαντάτε και να απαντάμε όλοι.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Έχουμε παίξει εδώ μέσα πολλές φορές ένα συμβατικό παιχνίδι κομματικών αντιδικιών και αντιπαραθέσεων. Έχουμε όλοι εμπλακεί σε μία ρητορική παλαιάς εποχής. Τελείωσαν αυτά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Κανένα απολύτως περιθώριο! Δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τι σημαίνει, διαχειρίζομαι την ευθύνη μιας χώρας σε κρίση. Θέλετε, όμως, να επανέλθετε στα πράγματα και να διαχειριστείτε την κρίση και να τη διαχειριστείτε καλύτερα. Πώς; Αποσιωπώντας την αλήθεια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Με την άδειά σας!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βλάχο, σας έχει διαγράψει ο κ. Σαμαράς. Με άλλο τρόπο θα επανέλθετε. Όχι έτσι. Δεν είναι η μέθοδος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Υπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μη διακόπτετε, κύριε Βλάχο. Σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα αποφασίσω εγώ την επάνοδό σας στη Νέα Δημοκρατία. Ματαιοπονείτε.

Άρα, εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, πάρα πολύ καθαρά. Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εξεταστική επιτροπή. Εάν δεν θέλετε να γίνει εξεταστική επιτροπή, μην την ψηφίζετε. Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία, ας μη γίνει. Το να λέτε, όμως, ότι, θα διερευνήσουμε εις βάθος τις ευθύνες της περιόδου μετά τις εκλογές, αυτό το βρίσκω τραγική, αδιανόητη απειλή, που υπονομεύει την πορεία της χώρας, που δημιουργεί την αμφισβήτηση περί του αν η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί. Και αυτό είναι τραγικό! Εκτός κι αν δεν έχετε πλήρη αίσθηση των επιπτώσεων των πραγμάτων που λέτε.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, αφού τα συλλογιστείτε όλα αυτά –και είμαι βέβαιος ότι τα συλλογίζεστε τώρα που τα ακούτε- να επανέλθουμε στη βάση της κοινής λογικής, της συναίνεσης, της ευθύνης, να αποφασίσουμε τη συγκρότηση της επιτροπής. Θέλετε να το πάμε από μία άλλη οδό στην υπέρβαση; Ας αποφασίσουμε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο, ότι δεν χρειάζεται να διερευνήσουμε τίποτα, ούτε τώρα, όμως, ούτε στο μέλλον, για τα θέματα αυτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Έλεος!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον!

Διότι, για σκεφτείτε, εάν είχε συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για το πώς έφτασε στον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική οικονομία. Αυτό ήταν το θέμα μας;

Θέλει μεγαλύτερη γενναιοδωρία και γενναιοψυχία και μεγαλύτερη διορατικότητα η πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Και λιγότερη αλαζονεία!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Και αυτή επειδή θα την επιδείξετε εν τέλει, διότι οι καταστάσεις είναι ασφυκτικές, σας παρακαλώ –δεν σας προειδοποιώ, σας παρακαλώ- μην εκτίθεστε περαιτέρω σε αντιφάσεις. Διότι θα κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει για τη σωτηρία και το καλό της χώρας. Μην εκτίθεστε σε περισσότερες αντιφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Πρωτόπαπας έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τι θέλετε; Επί προσωπικού;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι θέλω, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εάν θέλετε επί προσωπικού, ευχαρίστως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι θέλω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θέλετε το λόγο επί προσωπικού, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Επί προσωπικού, μην μπαίνετε στον κόπο. Δεν είπα τίποτα προσωπικό. Ήταν πολιτική η αναφορά μου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη. Εάν υπάρχει προσωπικό, προηγείται.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι προσωπικό δεν υφίσταται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν υφίσταται προσωπικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι, όμως, επίσης προφανές ότι η στοιχειώδης κοινοβουλευτική τάξη μου επιτρέπει να απαντήσω σε όσα επί μακρότατο χρόνο, επί μακρότατο χρόνο, κατά κατάχρηση κάθε έννοιας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πάλι επιμένετε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: …ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πάλι επιμένετε. Δεκαοκτώ λεπτά έδωσα στον κύριο Αντιπρόεδρο και μίλησε για είκοσι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρατηρήσατε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε δύο λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχατε δώσει το λόγο στον κ. Πρωτόπαπα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι διαδικασία αυτή, κύριε Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρωτόπαπας δεν έχει καμίαν αντίρρηση, κύριε Γείτονα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Άλλο αυτό. Δεν έχει σημασία. Μιλάτε για τάξη, κύριε Δένδια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Γείτονα. Ας διευκολύνουμε τη συζήτηση σας παρακαλώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, θα μου επιτρέψετε, καταρχήν να σας πω ότι το φαινόμενό σας με το δάχτυλο εκτεταμένο να απευθύνεστε είτε απειλητικά είτε διδασκαλικά προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αισθητικά δεν είναι πρέπον και σας αδικεί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Προσέξτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας λέγω δε να μου επιτρέψετε ότι δεν χρειάζεται να μας υποδεικνύεται ούτε το εθνικό μας καθήκον, ούτε το τι πρέπει να κάνουμε για να σωθεί η χώρα. Αυτό το έχουμε ήδη πράξει για να διασώσουμε τη χώρα από τα μεγάλα επιτεύγματα του κόμματος και της κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου στην οποία και εσείς υπηρετούσατε!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Συγκρατηθείτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα ούτε πρόκειται να μας εκφοβίσετε, ούτε πρόκειται να μας εμποδίσετε ενώπιον του ελληνικού λαού να πούμε αυτό το οποίο θεωρούμε σωστό. Και ούτε πρόκειται να απαγορεύσετε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει, να κρίνει τι έγινε στραβά και βρέθηκε η χώρα σε αυτό το πλαίσιο της εθνικής ταπείνωσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Συγκρατηθείτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πρόδηλη ευαρέσκειά σας με τον εαυτό σας, εκδηλούμενη δια του απίστευτου χρόνουδια τον οποίο μιλάτε, ίσως δεν σας επιτρέπει να αναλογιστείτε τα τεράστια σφάλματα τα οποία έχετε πράξει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Προσέξτε!Συγκρατηθείτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην μου υποδεικνύετε που θα συγκρατηθώ, κύριε Αντιπρόεδρε! Μην μου υποδεικνύετε!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Συγκρατηθείτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην μου υποδεικνύετε!Δεν είστε εις τάξην σχολείου, ούτε εις τάξην Πανεπιστημίου, ούτε απευθύνεστε σε μαθητές.

Το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να στηρίξουμε την ελληνική προσπάθεια, μην το λαμβάνετε ως επιβράβευση των έργων σας. Οι ημέρες σας και οι μέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μέρες άθλιες. Και δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Αρκεί να σας διαβάσω αυτά τα οποία ο κ. Χρυσοχοίδης επανηλλειμένως δημοσίως διατύπωσε, ότι οδηγήσατε σε φτώχεια, σε αποσύνθεση, σε εθνική ταπείνωση, σε εθνική αναξιοπρέπεια και σε εθνική αποδιοργάνωση.

Αυτά είναι τα πεπραγμένα σας και για αυτά θα κριθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Σιούφας, για δύο λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Είχα ζητήσει…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Αντιπρόεδρος έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κοιτάξτε, δεν μπορώ, δεν δικαιούμαι να μετάσχω στη συζήτηση αυτή περαιτέρω. Δεν δικαιούμαι να μετάσχω περαιτέρω σε μια συζήτηση που κινείται στον τόνο που δίνει ο κ. Δένδιας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.Σταματώ εδώ γιατί θεωρώ ότι η συνέχιση αυτής της συζήτησης στον τόνο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ καλά κάνετε. Αυτό έπρεπε να έχετε πράξει από την αρχή!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Δένδια!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Το ότι είστε κύριε Δένδια,…

Το απύθμενο πολιτικό σας θράσος βλάπτει το κόμμα σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφήστε το κόμμα μας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Δένδια!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Το απύθμενο πολιτικό σας θράσος βλάπτει το κόμμα σας. Δεν θα επιτρέψω να βλάψει τη χώρα. Δεν θα βλάψει τη χώρα.

Ξέρετε τι γίνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφήστε το κόμμα μας και κοιτάξτε τα χάλια που φέρατε τη χώρα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Δείτε το στυλ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δένδια, παρακαλώ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Το δάχτυλο, το κληρονόμησα από εσάς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε Δένδια! Παρακαλώ πολύ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Λυπάμαι! Λυπάμαι για τον τόπο μου!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε απολέσει την αίσθηση του μέτρου…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μην εγείρεστε, κύριε Δένδια.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Λυπάμαι για τον τόπο μου.

Εάν η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να εκπροσωπείται από το ύφος και την αντίληψη αυτή, λυπάμαι για την τύχη του τόπου!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μήπως θέλετε να μας επιβάλλετε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρεκτρέπεστε, κύριε Δένδια!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι τραγικά τα πεπραγμένα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μην εγείρεστε! Σας παρακαλώ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Δένδια, καθίστε σας παρακαλώ! Ηρεμήστε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε την εντύπωση ότι δεν είμαι ήρεμος;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Μην είστε σαρκαστικός!Καθίστε! Είστε σαρκαστικός, αδιανόητος…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ καλά κάνω!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): …αντιαισθητικός! Καθίστε σας παρακαλώ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είστε ανεκδιήγητος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις! Ας μπούμε στην ουσία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχετε μέτρο. Εκπροσωπείτε θεσμικά το δεύτερο κόμμα της Βουλής και συμπεριφέρεστε έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ να ηρεμήσουμε! Σας παρακαλώ πολύ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το ύφος να το αφήσετε. Είστε κάτω από το 10% του ελληνικού λαού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μην διακόπτετε, κύριε Δένδια!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Βρίσκεστε εκεί επειδή εμείς σας επιτρέψαμε να βρίσκεστε εκεί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δένδια, θα αναγκαστώ να σας ανακαλέσω στην τάξη! Παρακαλώ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε,…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι πρωτοφανής ο τρόπος αυτός. Σας παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν ακούτε τι λέει ο κύριος Υπουργός; Ποιος μας προκαλεί κατά αυτόν τον τρόπο; Πως απευθύνετε σε εμάς; Δεν σας ενοχλεί; Δεν σας ενοχλεί ότι απευθύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Γιατί έχετε εκνευριστεί τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το πράγμα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να μας χαρακτηρίζει έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να κάνω λογοκρισία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Έχω μια εξήγηση για όλα αυτά…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Καμία εξήγηση δεν έχετε για να μας μιλάτε έτσι.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): …την οποία θέλω να ακούσει η Βουλή και ο ελληνικός λαός, γιατί η εξήγηση αναδεικνύει και έναν κίνδυνο. Η Νέα Δημοκρατία κι ο κ. Σαμαράς προσωπικά έχει αναγκαστεί να κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και ψηφίζει…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Τώρα δεν μας προκαλείτε, κύριε Υπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν καταλαβαίνω τώρα. Παρακαλώ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να στηρίξει τα σφάλματα που πράξατε. Δεν ήρθατε εδώ για να μιλήσετε για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήρθατε εδώ για αυτό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δένδια, σας παρακαλώ! Είναι πρωτοφανής ο τρόπος αυτός. Εγείρεστε παρά τον Κανονισμό. Διακόπτετε παρά τον Κανονισμό. Προκαλείτε παρά τον Κανονισμό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το κακόγουστο αστείο της παρουσίας του κρίνοντος τα πάντα ως Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως πρέπει να σταματήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να επαναφέρετε στην τάξη τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έρχεται εδώ ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος. Έρχεται εδώ ως Υπουργός μιας Κυβέρνησης που την στηρίζουμε και εμείς και λειτουργεί ως έσχατος κομματικός εντεταλμένος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Ορίστε φαινόμενα!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκλιπαρεί δια του τρόπου αυτού τη στήριξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πράττει τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Καθίστε κάτω παρακαλώ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι ντροπή!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι ντροπή! Σας ανακαλώ εις την τάξη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Ορίστε εικόνα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας ανακαλώ εις την τάξη, κύριε Δένδια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στην κυβέρνησή σας μην με ορίσετε, κύριε Βενιζέλο! Στην κυβέρνησή σας μην με ορίσετε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Ηρεμήστε. Σταματήστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, διακόψτε για πέντε λεπτά

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα με αναγκάσετε να διακόψω τη συνεδρίαση. Είναι πρωτοφανές αυτό!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε!. Δεν θα διακόψει κανείς τη συνεδρίαση ασκώντας βία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας κάνει και υποδείξεις τώρα. Να ανέβει να διευθύνει κιόλας ο κ. Βενιζέλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Σταματήστε επιτέλους!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Εσείς υβρίζετε τον Πρόεδρο του Σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Δένδια, αναλογιστείτε που οδηγείτε τη διαδικασία. Αφήστε τον κύριο Αντιπρόεδρο να ολοκληρώσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Η πολιτική μου παρατήρηση που είναι ταυτόχρονα και πρόβλεψη -δυστυχώς κακή πρόβλεψη- είναι η εξής: Επειδή η Νέα Δημοκρατία λόγω της μεταστροφής που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να κάνει, έχει απολέσει τα ουσιαστικά της πολιτικά επιχειρήματα, αναζητεί καταφύγιο στην όξυνση της ατμόσφαιρας, στο επιθετικό ύφος, γιατί αναζητεί διαφοροποίηση, αναζητεί επιχειρήματα. Εάν η χώρα πορευτεί έτσι προς τις εκλογές, η εξέλιξη θα είναι αρνητική για την οικονομία, τους θεσμούς και τον τόπο.

Κάνω έκκληση να σκεφτείτε αυτό που λέω. Σας κάνω έκκληση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορείτε να σιωπήσετε και θα είναι επαρκές.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt