Ομιλία στη Βουλή για την τροπολογία υπαγωγής των Ιονίων Νήσων σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22-03-2011

«Θα πω δύο λόγια γιατί θέλω να πω για το νομοθέτημα πριν μπω στις δύο τροπολογίες οι οποίες είναι η ουσία του λόγου ιδίως η πρώτη, αφού βρίσκομαι στο Έδρανο.

Κύριε Υπουργέ το φορολογικό νομοσχέδιο πάσχει και πάσχει άσχημα και δυστυχώς πάσχει νομικά. Καταρχήν το άρθρο τρίτο του νομοθετήματος θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι συνιστά κατά την άποψή μου πλήγμα στο νομικό πολιτισμό της χώρας. Τα τέσσερα λεπτά δεν μου επιτρέπουν να σας το αναλύσω αλλά νομίζω ότι σχεδόν το σύνολο των νομικών αυτής της χώρας θα έχει την ίδια αντίληψη με εμένα.

Το άρθρο 20 που αφορά το δικηγορικό επάγγελμα είναι επίσης απολύτως λανθασμένο και δεν θα τηρηθεί. Αυτά τα περί καταλόγου κ.λπ. είναι αστεία, δεν πρόκειται να τηρηθούν.

Επίσης, τελείως λανθασμένη είναι η προσθήκη, αναδιατύπωση που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου προ ολίγου. Η λέξη «αποδεικνύει», η οποία είναι η προσθήκη του, εκτός από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το «βέβαιη και εκκαθαρισμένη» είναι απλώς τελείως λάθος. Εδώ γίνεται πανίσχυρος ο έφορος εάν δεχθούμε ότι αυτός είναι το μόνο κριτήριο της απόδειξης. Το «βέβαιη και εκκαθαρισμένη» δεν περιορίζει τόσο πολύ τον κύκλο των δυνατοτήτων του φορολογούμενου πολίτη που φοβούμαι ότι είναι τελείως άχρηστη.

Έρχομαι τώρα κυρίως στη μία τροπολογία η οποία με ενδιαφέρει πάρα πολύ και αφορά τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Και από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 174 και από το 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος της χώρας, όπως τροποποιήθηκε –στο οποίο ήμουν τότε μεταξύ των εισηγητών- προβλέπει ειδική ρύθμιση για τις νησιωτικές περιοχές.

Το άρθρο 21 παράγραφος 4 του ισχύοντος νόμου του 2859 περί φόρου προστιθέμενης αξίας ορθώς προβλέπει μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά 30% για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι το συγκοινωνιακό ισοδύναμο, είναι η στήριξη ανάπτυξης.

Την ίδια ακριβώς ρύθμιση εισηγούμαι για τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Κέρκυρα είναι διαφορετική από την Άνδρο ή γιατί η Ζάκυνθος είναι διαφορετική από τη Μύκονο. Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές;

Εδώ νομίζω ότι είναι προφανές πως το ελληνικό κράτος κάνει μία αδικία. Απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Με κανένα τρόπο δεν τίθεται εδώ θέμα επιδίωξης κομματικού οφέλους υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτήν τη διαδικασία παρακαλώ την Κυβέρνηση να το υιοθετήσει, να αντιληφθεί την αδικία, να βοηθήσει την περιφέρεια Ιόνιων νησιών. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις όλων των δήμων και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εκτός από αυτό υπάρχει και μία δεύτερη τροπολογία που αφορά τα πολιτιστικά σωματεία που διατηρούν σχολές. Νομίζω ότι είναι προκλητικό όταν το ελληνικό κράτος δεν έχει πια δυνατότητα να επιδοτήσει αυτά τα σωματεία, εφόσον έχουν δικά τους έσοδα και διατηρούν σχολές στις οποίες σπουδάζουν παιδιά δωρεάν, να φορολογούνται και με 20% επ’ αυτών των εσόδων. Νομίζω ότι θα είναι σημαντικό να καταργηθεί κι αυτό. Επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας ίσχυε φορολογία της τάξης του 4%.

Επανέρχομαι και λέω ότι στο θέμα του ΦΠΑ, η υιοθέτηση από την Κυβέρνηση είναι απαραίτητη, είναι ορθή, δίκαιη και είναι συνταγματική.»

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt