Η ΝΔ δεν συναινεί σε “fast track” αποφυλάκιση βαρυποινιτών – παρέμβαση του κ. Νίκου Δένδια στη Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23-01-2012

Ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, επέκρινε σήμερα, Τρίτη, 17.01.12, στη Βουλή την απόπειρα του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης να συζητηθεί τροπολογία για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης σε διαφορετικό σχέδιο νόμου από εκείνο στο οποίο είχε κατατεθεί, ως αντίθετη προς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Λόγω της αντίδρασης της ΝΔ, καθώς κι άλλων κομμάτων (ΛΑΟΣ, ΚΚΕ), η πρόταση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης δεν έγινε, τελικά, δεκτή από τη Βουλή.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η επίμαχη τροπολογία, τυχόν ψηφιζόμενη ως είχε, θα ήγαγε στην αποφυλάκιση κρατουμένων που εκτίουν ποινές κάθειρξης, ακόμη και έως δέκα έτη, δηλ. ενόχων για εγκλήματα που κατ’ αρχάς τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, χωρίς, μάλιστα, προηγούμενη κρίση του οικείου εισαγγελέα ή του δικαστικού συμβουλίου. Επομένως, χωρίς οποιαδήποτε δικλείδα ασφαλείας, θα επέστρεφαν στην κοινωνία ως ελεύθεροι πολίτες, έχοντας εκτίσει μόλις δύο ή τρία έτη ποινής, έμποροι ναρκωτικών, διακινητές παιδικής πορνογραφίας, λαθρομεταναστών κλπ.

Προειδοποίηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην επιμείνει στην εν λόγω ρύθμιση είχε απευθύνει ο κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής και την Παρασκευή, 13.01.12, διερωτώμενος πως θα ήταν δυνατόν ‘να ζητήσουμε από τον Έλληνα αστυνομικό μεθαύριο να συλλάβει οποιονδήποτε, όταν κρατούμενοι για αδικήματα που εξάπτουν την κοινή αντίληψη περί του δικαίου, με μια απλή αίτηση και μετά από ενάμιση χρόνο κράτησης θα είναι ελεύθεροι στο δρόμο’.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης να μην επιμείνει, τουλάχιστον στην αποφυλάκιση κρατουμένων για ποινές δεκαετούς κάθειρξης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή ευρίσκει αντίθετα όχι μόνον τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά την ίδια την κοινωνία, ενώ του ζήτησε να καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τους κρατουμένους με ποινή δεκαετούς κάθειρξης, ώστε να καταστεί γνωστός στο Σώμα και την κοινωνία ο αριθμός τους και η βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία έχουν τιμωρηθεί, διαφορετικά, η εμμονή του υπουργείου στην εν λόγω ρύθμιση θα προκαλούσε εύλογη απορία.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt