Αγόρευση κατά τη συζήτηση επί του σ.ν. του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2018

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του σ.ν. του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις»:

• Οι εισηγήσεις του Υπουργού, κ. Σταθάκη, μεταδίδουν πάντοτε μια «καταπραϋντική γαλήνη» στην αίθουσα. Από την άλλη, οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της πλειοψηφίας είναι τόσο εγκωμιαστικές προς τον εκάστοτε Υπουργό για κάθε νομοθέτημα που συζητείται, ώστε θυμίζουν … επικήδειο!

• Αναδείχθηκαν, ωστόσο, από τη συζήτηση, τα θέματα που καθιστούν προβληματική την εφαρμογή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων. Ελλείπει ο απαραίτητος οικονομοτεχνικός σχεδιασμός, ελλείπουν τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα. Δεν ελλείπει, όμως, ούτε από αυτό το νομοθέτημα της Κυβέρνησης, μια απευθείας ανάθεση, αυτή τη φορά ύψους 400.000, αφού και σ’ αυτήν την περίπτωση κάποια μελέτη πρέπει επειγόντως να αναθέσουμε.

• Σας είπαμε και δια του εισηγητή μας, του κ. Σκρέκα, ότι είμαστε σύμφωνοι με την οικονομική ενίσχυση των οικιακών πελατών στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων λόγω της περιβαλλοντικής τους επιβάρυνσης. Όμως η τροπολογία που φέρατε για το θέμα είναι – εκτός από εκπρόθεσμη – πρόδηλα πρόχειρη.

• Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες σας, έχετε κακές επιδόσεις στην περιβαλλοντική προστασία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, από ένα θαλάσσιο ατύχημα και ναυάγιο που θα μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί, αφήσατε να μολυνθεί ο Σαρωνικός και οι ακτές της Αττικής. Και βέβαια, ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί.

• Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού, κ. Σταθάκη και σε συνέχεια της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία που είχαμε τη Δευτέρα, σας θυμίζω ότι: Με το ν.4224/13, επί ΝΔ, και τις προϋποθέσεις που ορίζονταν εκεί, παρεχόταν οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο, η οποία έληξε την 31.12.14.

• Ως νέα κυβέρνηση, από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, όχι μόνο δεν ανανεώσατε την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά κάνατε και πιο δύσκολη τη δικαστική της προστασία μέσω του νόμου “Κατσέλη” (ν.3869/10): Με το νόμο του κ. Σταθάκη (ν.4346/15) κάνατε αυστηρότερα τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο και περιορίσατε τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας για αιτήσεις που υποβάλλονται ως την 31.12.2018.

• Όπως και πολλά δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίσατε για τα επόμενα χρόνια, αφήνετε κι αυτό το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt